Nilsson avstår touren: Inte jätteaktuellt

TT-SPORT

Skidor. Stina Nilsson ändrar inte i tävlingsschemat. Sprintstjärnan nobbar Tour de Ski.

– Det var inte så jätteaktuellt, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Däremot åker de bästa herrarna för att ladda upp inför OS.

Stina Nilsson missade den gångna helgens världscuptävlingar i Toblach på grund av en förkylning och efteråt öppnade förbundskaptenen Rikard Grip för att sprintstjärnans planering kunde ändras och Tour de Ski inkluderas.

Men när truppen presenterades fanns inte sprintstjärnan med.

– Det som hintades var utifrån att hon inte gick den senaste tävlingshelgen och det var något som hon och tränaren (Morten Iversen) värderade. Det var inte så jätteaktuellt med Tour de ski, säger Grip till TT.

– Hon vill följa sin ursprungsplan för den kommande perioden och träna.

Även Charlotte Kalla avstår, men det var bestämt sedan tidigare. Anna Haag gör comeback efter att ha stått över förra VC-helgen. Hon har haft en något svag start på säsongen, men Grip tror på henne inför touren.

– Jag tror att hennes chanser är goda, jag tror att hon kan göra det väldigt bra. Hon har varit stark under en längre tid, men har tyvärr inte fått till det under inledningen av säsongen. Jag vet hennes kapacitet och jag tror att det blir en bra tour för henne.

Halfvarsson ändrar plan

Calle Halfvarsson, som missat de två senaste tävlingshelgerna på grund av magsjuka, ändrar sin ursprungsplan och ställer upp i Tour de Ski.

– Han är i behov av att få tävla. Han har inte tävlat sedan Lillehammer (första helgen i december) och skulle han inte köra touren hade det blivit väldigt lång tid utan tävling. Han prioriterade att få tuffa race, säger Grip.

Redan OS-uttagna Marcus Hellner och Daniel Rickardsson kommer också att köra touren, i stället för att lägga in en träningsperiod som damstjärnorna gör.

– Det är olika från individ till individ. De känner ett behov av att få hårdheten som man får av att tävla, medan andra vill ha kontinuitet med en träningsperiod.

"Tror det blir jämnt"

Tour de Ski startar, precis som förra året, i Lenzerheide, Schweiz, och avslutas som alltid uppför slalombacken Alpe Cermis, Italien. Åkarna kör en etapp färre i år och det är inga långa distanser utan enbart sprinttävlingar samt lopp över 10 och 15 kilometer. Distansen för damerna blir densamma medan herrarnas åkmängd blir fem kilometer kortare.

– Jag tror att det blir tätt och jämnt och spännande. Många duktiga sprintåkare hävdar sig bra även på 10 och 15 kilometer, säger Grip.

TT