Avbruten match slutar 1-1

Stockholm. Den avbrutna allsvenska fotbollsmatchen mellan Helsingborg och Djurgården slutar 1-1. Bakom beslutet ligger "respekt för den avlidne supportern", enligt fotbollförbundets disciplinnämnd.

– Det är en bra dom. Jag är stolt över att Svensk fotboll har fattat ett väldigt klokt beslut, säger Djurgårdens sportchef Bo Andersson.

Det var i samband med den allsvenska premiären i Helsingborg som en 43-årig Djurgårdensupporter misshandlades till döds. Matchen bröts efter lite mer än 40 minuters spel, vid ställningen 1-1, sedan Djurgårdensupportrar tagit sig in på planen.

Enligt förbundets tävlingsbestämmelser är huvudregeln då en match avbrutits att den icke felande föreningen vinner med 3-0. Om synnerliga skäl föreligger får disciplinnämnden besluta att resultatet när matchen avbryts ska gälla som slutresultat.

Johan Sterner ledde disciplinnämndens möte i fredags. Det krävdes ingen lång diskussion för att komma fram till ett beslut.

– Det var ett ganska enkelt beslut. Nämnden var ganska tidigt enig. Ett liv har gått till spillo. Om vi skulle spela om matchen har vi dels en säkerhetsrisk men det skulle också kännas futtigt i relation till det som hänt, både gentemot den avlidnes familj och Djurgårdens supportrar, säger han till TT.

Ordinarie ordföranden Khennet Tallinger och vice ordföranden Göran Nilsson deltog inte i beslutet eftersom de skulle kunna anses vara jäviga.

Beslutet innebär att Djurgården får en poäng i stället för att ådömas en förlust med 0-3.

– I och för sig känns poäng och resultat ganska ointressanta men det här känns jättebra. Det var den sorgligaste dagen i svensk fotboll. I stället för att diskutera vidare kan vi nu lägga den bakom oss och gå vidare, säger Bo Andersson.

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson säger att han inte vill kommentera beslutet men menar att det kommer att få konsekvenser för svensk fotbolls framtid.

– Det var en väldigt tragisk händelse, både det som hände innan och det som hände under matchen. Det vi i svensk fotboll måste tänka på är vilka konsekvenser det kommer att få för framtiden, säger han.

Beslutet går att överklaga fram till den 28 april.

TT

Publisert: