Fotbollen jobbar för ändrad attityd

Stockholm. Efter dödsmisshandeln i Helsingborg tar nu flera av de allsvenska fotbollsklubbarna steg för att ändra attityden runt matcherna.

Bland annat lanserar Helsingborg ett dokument med nya, tydligare ordningsregler.

Nolltolerans mot pyroteknik, maskeringar och våld. Det är några av reglerna som Helsingborgs IF inför för att försöka komma till rätta med våldet och den stundtals hårdare attityden kring matcherna.

– En hel del av dem känns väldigt logiska - sunt förnuft - och det är precis vad de där. Men skillnaden är att det nu inte finns något mellanläge. Nu är det detta som gäller, inget annat, Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg till hd.se.

För att se till att reglerna efterlevs kommer HIF att börja jobba mer aktivt med så kallade arrangörsavstängningar, och ett tätare samarbete med polisen är det gäller bengaler och folk som maskerar sig.

Även AIK har på sin hemsida publicerat ett antal punkter på sin hemsida, där man förtydligar klubbens inställning till språkbruk, nolltolerans mot inkastade föremål och våld.

"Många av oss som älskar AIK har ibland använt hatet mot andra lag som en krydda i kärleken till vårt eget lag. Vi har inte varit ensamma om det, men det har kanske varit tydligare hos oss än i många andra lag i Sverige. Men nu måste vi rakryggat se att hatet och våldet faktiskt hänger ihop", skriver AIK:s ordförande Johan Segui.

Svenska fotbollssupporterunionen, SFSU, skickade på onsdagen ut en inbjudan till debatten en supporterträff i Stockholm 28-29 juni under namnet "Rannsakan - för bevarandet av den sunda supporterkulturen". Programmet för träffen är ännu inte spikat, men tanken är att det kommer att bli föreläsningar, workshops och tid för samtal.

"Vi måste visa att vi supportrar gör någonting, att vi tror på vår egen kraft att påverka, att vi står upp för fotbollen", skriver SFSU:s ordförande Tony Ernst i ett pressmeddelande.

TT

Publisert: