Rickardsson: "Lutade mot Stenson"

TT-SPORT

Allmänt. Fyra kandidater blev snabbt en given vinnare för bragdnämndens nye ledamot.

Allt som behövdes var en god natts sömn.

– Det lutade mycket mot Henrik Stenson när jag vaknade, säger Tony Rickardsson.

Inför bragdnämndens överläggning på Musikhögskolan i Stockholm hade den förre speedwayföraren hittat fyra likvärdiga kandidater till bragdguldet 2016.

Mer än så ville inte Tony Rickardsson tänka på de olika aspiranterna. Han ville kliva in till sitt första möte med ett öppet sinne och se hur de andra ledamöterna tänkte.

Det var i alla fall tanken.

Men allt förstördes av en god natts sömn, där fyra kandidater snabbt resulterade i en klar favorit till medaljen: Henrik Stenson.

– Jag hade inte riktigt bestämt mig när jag åkte hit, jag vill ha ett öppet tänkande och lyssna på de andra, men det lutade ganska mycket mot Henrik Stenson när jag vaknade och åkte hit. Jag tycker att det var ett bra beslut, säger Rickardsson.

"Vill inte avslöja"

TT: Vilka var dina andra tre?

– Det vill jag inte avslöja. Det var svårt. Det var ett extremt tufft år, vilket jag tror alla i juryn tyckte, att välja fram en vinnare, säger han.

TT: Varför blev det Stenson?

– Jag tycker att det var för att han kunde hålla ihop spelet och ha den mentala styrkan över flera dagars spel, och även att han kunde lyfta sig inför absolut sista avgörandet. Det är otroligt tufft. Det var rekord på rekord och det var rätt tävling att vinna, säger han.

– Det var en väldigt kapabel spelare som han hade emot sig (Phil Mickelson), som är känd för att vara en riktig tjurskalle i sådana där lägen. Stenson vann verkligen rätt tävling. British Open, eller The Open som de säger, var den tyngsta tyngden.

"Bra diskussioner"

Bragdnämndens möte i Stockholm var Tony Rickardsson första. 46-åringen, som valdes in så sent som i slutet av november, imponerades av samtalen som ledde fram till att golfaren Henrik Stenson till slut fick bragdmedaljen 2016.

– Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig men det var intressanta diskussioner. Många fördjupningar inom många delar. Det lyftes upp många saker som jag själv inte hade läst mig till. Jag tycker att vi hade bra grunder för att ta ett bra beslut, säger han.

TT