Besviken Ericson ville vara kvar

TT-SPORT

Fotboll. Fotbollsförbundet förlänger inte kontraktet med U21-landslagets framgångsrike förbundskapten Håkan Ericson.

Han slutar efter EM-slutspelet i Polen.

– Det är klart jag är besviken. Jag ville vara kvar, säger Ericson till Aftonbladet.

Ericson ledde sommaren 2015 U21-landslaget till EM-guldet i Prag. En prestation som ett halvår senare gav honom priset som Årets ledare på Idrottsgalan. I kvalet till sommarens EM har hans landslag radat upp sju vinster och tre oavgjorda matcher.

Ändå vill förbundet se sig om efter en ny förbundskapten.

"Håkan Ericson gör ett väldigt bra jobb med U21-landslaget. Jag är både glad och tacksam för de resultat han åstadkommit. Nu hoppas vi också på nya framgångar i sommar. Håkan Ericson och U21 har firat väldigt fina framgångar, liksom hela vår landslagsverksamhet på ungdomssidan. Vi är mer framgångsrika än på mycket länge och framtiden ser ljus ut. Det har Håkan Ericson i allra högsta grad bidragit till", skriver generalsekreteraren på förbundets hemsida.

Inte ett beslut i samråd

Till Aftonbladet säger Ericson att beslutet inte togs i samråd.

– Jag har inte fått sparken. Men en fortsättning är inte aktuell. Det är ingen överenskommelse som vi har nått i samråd, att det skulle vara dags att hoppa av. Det är inte i samråd vi har tagit beslutet att det skulle vara dags att hoppa av. Det är ett beslut från fotbollsförbundet, säger Ericson.

Han säger sig inte veta varför han inte får vara kvar.

– Jag har egentligen inga svar. Det är Håkan Sjöstrand och Lasse Richt som får stå för de svaren. Jag kan inte tänka mig att det beror på resultaten, jag har tagit EM-guld och klarat av tre kval. Det måste bero på andra saker. Jag har inte fått någon förklaring, kommer nog inte få det heller. De lägger ett pussel och där finns jag inte med.

– Det är klart att jag känner besvikelse. Det känns som den externa uppskattningen har vida överskridet den interna uppskattningen. Det är ingen rolig känsla. Det finns säkert förklaringar till det, säger Ericson.

Håller dörrar öppna

56-åringen sågs som en given kandidat till jobbet som Erik Hamréns ersättare som förbundskapten för A-landslaget, men i stället gick det uppdraget till Janne Andersson.

Ericson tog över U21-landslaget 2010 tillsammans med Tommy Söderberg. Tiden har varit kantad av en och annan kontrovers. Han fick en tuff start när en klick spelare anonymt kritiserade honom i medierna och hans idrottspsykologiska inriktning - Ericson samarbetar med Lars-Eric Uneståhl - går stick i stäv med förbundets där Daniel Ekvall, hämtad av Janne Andersson från IFK Norrköping som fotbollspsykologisk rådgivare, företräder en annan linje.

Ericson vet inte vad han kommer att göra efter EM.

– Fotbollsdörren får vara öppen nu, på alla möjliga håll och kanter. Jag tycker att jag har något kvar att tillföra fotbollen, det finns inga begränsningar på det sättet. Jag har också varit ute en del på föreläsningar och berättat om vår väg till guldet, jag har då fått kontakt med näringslivet. Det är också intressant, vad idrottsledarskap kan ge för effekt i näringslivet.

TT