Matchfixningsdom kan överklagas

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. De flesta ärenden om matchfixning leder inte ens till åtal, än mindre till fällande domar. Ändå kommer sannolikt den friande domen efter den första rättegången om matchfixning inom svensk fotboll att överklagas.

– Mycket talar för det, säger åklagaren Johan Lindmark till TT.

Tingsrätten i Jönköping valde att fria den 24-åring som åtalats misstänkt för grovt tagande av muta. Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten för korruption, är inte förvånad. Enligt honom är det ovanligt att det ens väcks åtal om matchfixning.

– I Norge gjorde man det häromdagen, deras första åtal. I Finland hade man ett åtal för några år sedan och inte ens i Italien, där känslan är att det brukar dugga tätt med mutmatcher, är det så många åtal. Det är inte ofta det förekommer åtal i Europa, säger Alf Johansson.

Svårt att se

Det är helt enkelt väldigt svårutrett, säger han. För hur ser man om en match är uppgjord?

– Jag kan se att en upphandling är för dyr, jag kan se att man har legat långt över marknadspriserna, jag kan se att den lokala tjänstemannen själv fått sitt hus uppfört av den där leverantören. Men jag kan inte säkert se att någon släppt in ett mål medvetet. Det är inte så att målvakten slänger in bollen i eget mål, säger Alf Johansson.

I de konkreta bevisens frånvaro får man förlita sig på uppgiftslämnare. Och inom idrotten är viljan att berätta inte särskilt stor, enligt Johansson. Blotta misstanken om matchfixning kan skada.

– Man vill gärna hålla lite grand på det man vet. För att skydda klubbens renommé och skydda spelarna. Snacksaligheten är betydligt sämre än när det gäller att prata om matchresultat.

Bara misstanken skadar

Ändå tänker fallets åklagare Johan Lindmark troligen överklaga till hovrätten.

– Mycket talar för det. Vi har satt utredare på att titta över frågan en gång till, säger Johan Lindmark.

Och trots att arbetet med matchfixning är svårt, är det inte nödvändigtvis meningslöst.

– Att vi nu följer det här, tittar på det och att vi ingriper, jag tror att det har en viss avhållande effekt. Att fenomenet att försöka fixa matcher finns, det har vi på pränt i domstolens dom, säger Alf Johansson.

– Man bör som spelare och ledare hålla sig borta från den här typen av aktiviteter om man inte vill riskera sin framtida karriär.

TT

Publicerad: