TT-Sport

Küngen av Beaver Creek

TT-SPORT

Alpint. Han kvalade in i sista stund och kraschade i VM-backen i december. Men när det gällde som mest var Patrick Küng oslagbar.

Schweizaren lämnade allt bakom sig och flög fram till VM-guldet i störtlopp.

Österrikarna floppade, det starka franska laget räckte inte till och norrmannen Kjetil Jansrud var nästan en sekund efter.

I stället blev VM-störtloppet i Beaver Creek en kamp mellan Schweiz och USA. Allra snabbast: schweizaren Patrick Küng, som var nära att inte ens få ställa upp.

Först efter sista träningen gick den sista störtloppsplatsen till 31-åringen.

– Det är så svårt på herrsidan just nu, det är många som åker så snabbt. Så man behöver lite tur också, säger schweizaren.

– Men mina skidor var så snabba, nästan för snabba för mig ibland. Vi schweizare har haft det lite tufft de senaste åren. Desto skönare att stå högst upp i dag.

Miss i genrepet

Dessutom tog landsmannen Beat Feuz bronset i tävlingen. Mellan schweizarna klämde amerikanen Travis Ganong in sig på silverplats.

Det var inte bara Schweiz första VM-guld i störtlopp sedan 1997. Det var också en stor revansch för Patrick Küng efter alla motgångar. Skadorna kunde ha satt stopp för karriären för länge sedan. Först ett benbrott och sedan en svår knäskada gjorde att schweizaren fick vänta länge på sitt genombrott.

Han vann sin första, av hittills två, världscupsegrar i Beaver Creek i just december 2013. Återkomsten till Colorado i december i fjol gick dock åt skogen. Küng lyckades inte ta sig i mål i varken super-G:n som han vann året innan eller i störtloppet, som var ett viktigt genrep inför VM.

Men i VM kom revanschen.

– Jag gjorde ett stort misstag i december. Jag var så snabb på träning sedan kraschade jag och super-G:n var också dålig, säger han.

– I dag var det lätt, jag gjorde inga misstag, skidorna var snabba och jag behövde inte ens åka på gränsen.

Nattsvart i Österrike

För förhandsfavoriten Kjetil Jansrud, som dominerat fartgrenarna i vinter, stämde ingenting. Norrmannen, som haft problem med vänstra axeln efter super-G:n, blev inte bättre än 15:e, slagen av bland andra landsmannen Aksel Lund Svindal på sjätte plats.

För Österrike gick det ännu sämre, med Matthias Mayer som bäste åkare först på tolfte plats. Slagen av samtliga schweizare - och Österrikes sämsta VM-resultat i grenen hittills genom tiderna.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport