Cas-dom kan rädda Ängelholm

Publicerad 2017-01-11

Fotboll. Fredagen den 13 januari kan komma att bli en riktig turdag för Ängelholms FF, skriver Helsingborgs Dagblad.

Då väntas en dom från idrottens skiljedomstol Cas, en dom som kan göra att fotbollsklubben överlever konkurshotet.

Domen handlar om huruvida Ängelholm ska betala spelaren Monday Samuels nigerianska moderklubb en dryg miljon kronor eller inte. Frågan är om det är Ängelholm eller portugisiska Benfica som ska räknas som Samuels första proffsklubb. Regelverket säger att den första proffsklubben ska ersätta moderklubben. I lägre instans har Ängelholm dömts till att betala 1,3 miljoner.

– Vi hävdar ju att Benfica var hans första proffsklubb och att det är de som ska betala, säger Mikael Modig, styrelseledamot i Ängelholm till HD.

Modig berättar att sju finansiärer står redo att hjälpa klubben att betala av övriga skulder, förutsatt att Cas ger Ängelholm rätt. Blir det däremot en fällande dom är risken för konkurs stor.

– Då får jag fråga finansiärerna hur vi ska gå vidare. Men då är risken större att det inte finns pengar att fortsätta, säger Modig.

Fackförbunden Kommunal och Unionen, vars medlemmar i klubben inte fått sina löner de senaste månaderna, väntar också på Cas dom innan de bestämmer om man ska sätta föreningen i konkurs eller inte.

Ängelholm slutade på sista plats i superettan 2016.

TT