Löfven om Carlqvists död: Väldigt sorgligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Motorcross. Motorprofilen Håkan "Carla" Carlqvist är död, rapporterar Aftonbladet.

Carlqvist, som tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983, blev 63 år.

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Motorcrossföraren blev världsmästare två gånger, 1979 och 1983, och var en folkkär profil. Motiveringen till Bragguldet löd: "För den okuvliga energi som i en serie bragder lett fram till VM-titeln i motocross 500 cc."

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag har ett visst motorintresse - inte så stort som många andra har - och han var en jättestor förebild för motorintresserade ungdomar. Jag har också sett Håkan "Carla" Carlqvist köra motorcross flera gånger och det var helt magiskt, säger Stefan Löfven.

TT: Hur kommer du att minnas honom?

– En fighter. Han sade själv att han var lappad och lagad många gånger. En stor förebild, säger Löfven.

"Stor förlust"

Håkan Leeman, ordförande för Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), säger till TT att "en stor idrottspersonlighet har gått ur tiden alldeles för tidigt".

– 63 år är ju ingen ålder. Det är en stor förlust för svensk motorcykelsport givetvis, med de meriterna han har. Bragdguldet och dubbla världsmästerskap. Och mest tror jag för den fantastiska inställning han alltid hade. Om det så var träning eller tävling hade han en vinnarskalle utöver det vanliga. Det var väl det som kanske tog honom till de framgångarna han hade. Sedan är det ju tråkigt med de skador han hade och som gjorde att hans livs på slutet antagligen var ganska jobbigt.

Skador som tvingade honom att flytta till Frankrike på 90-talet.

– Jag står och går fortfarande för egen maskin även om jag är spikad och lappad på de flesta ställen, sade Carlqvist till TT i samband med sin 50-årsdag 2004.

Klassiska "ölstoppet"

Carlqvists vän och tidigare kollegan Henry Romlin säger så här till Aftonbladet:

– Jag fick beskedet från hans släkt att han gick bort plötsligt i natt.

– Han har alltid varit en förebild. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet att han var en väldigt bra person och därför är det väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Alla ska vi dö någon gång men det här var lite väl tidigt, fortsätter Henry Romlin.

Ett av de mer klassiska ögonblicken med Carlqvist är när han vann sin sista GP-tävling 1988 i Belgien. Han ledde racet med 50 sekunder och stannade för att dricka lite öl, innan han körde i mål.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN