Northug: "Ser på det som humor"

TT-SPORT

Skidor. Petter Northug petades i världscuppremiären och svarade med att håna norska åkare och ledare.

Ett grovt övertramp, menade kritikerna - men Northug håller inte med.

– Jag ser på det som humor och det tror jag att de flesta andra gör också, säger norrmannen.

Efter VM-succén i Falun 2015 har det gått halvknackigt för Petter Northug i spåren, men i rollen som skidåkningens stora rubrikmakare är han fortsatt oslagbar.

När han häromveckan petades inför världscuppremiären i Ruka publicerade 31-åringen ett inlägg på Instagram, där han ironiskt drev med de laguttagningar som landslagschefen Vidar Løfshus och tränaren Tor Arne Hetland hade gjort.

Utspelet landade inte jättebra hos det norska förbundet och Hetland menade till exempel att Northug hade gjort sig skyldig till ett grovt övertramp. Samtidigt var det många som stöttade Petter Northug och menade att han, i egenskap av Norges skidkung det senaste decenniet, förtjänade att behandlas bättre.

Inför helgens tävlingar i Lillehammer är Northug hur som helst tillbaka i landslaget, redo att göra säsongsdebut i världscupen men inte särskilt sugen på att prata om den omdiskuterade bilden.

– En bild säger mer än ord, jag behöver inte säga så mycket mer, säger han.

"Inte helt eniga"

På presskonferensen valde sedan Northug, nästan hela tiden med ett lurigt leende, att parera journalistkårens alla frågor. Ofta med korta svar.

Om petningen:

– Vi var väl inte helt eniga. Vi var eniga om att vi var oeniga.

Om vad som är ett bra svar i helgens tävlingar:

– Det vet du.

Om han får den respekt han förtjänar:

– Jag har mina tankar, men jag kanske inte vill dela dem på en presskonferens.

Om han känner sig motarbetad:

– Nej.

"Måste åka fort"

Förra säsongen hade Petter Northug problem med överträning, men tävlade i VM i Lahtis tack vare de två friplatser han hade som regerande världsmästare.

– Tiden blev knapp. I och med förberedelserna var jag nöjd att ta mig till final (femma) i sprint och vara topp tio (åtta) på femmilen, säger han.

Nu säger Northug att han i tester på träning har sett tecken på att det finns kapacitet. Han bör nog helst visa lite av den redan i helgen (sprint på lördag och skiathlon på söndag) om han ska få tävla även nästa helg i Davos, dit Norge skickar en mindre trupp.

– Jag måste åka fort, säger han.

– Jag hoppas få bra svar, helst redan i morgon.

TT