Chockad Hansson tog EM-brons

TT-SPORT

Simning. Orden hittade hon knappt - och känslan gick inte att beskriva.

Sophie Hansson övervann en mental barriär och tog brons på kortbane-EM - på en svensk rekordtid.

– Jag kan inte koppla det, säger 19-åringen efter sin skräll.

Helsingborgssimmaren Sophie Hansson var chockad efter att hon tagit Sveriges första medalj på kortbane-EM i Köpenhamn. Bronsmedaljen på 50 meter bröstsim är 19-åringens första individuella seniormedalj.

– Jag kan inte fatta att jag har fått en individuell medalj på ett seniormästerskap. Jag kan inte koppla det. Jag har inga ord, säger en lycklig Sophie Hansson.

Inte heller efter medaljceremonin kunde hon förstå vad hon hade ställt till med.

– Nä, inte direkt, säger hon och skrattar.

"Det var häftigt"

Hansson njöt när hon fick ta emot bronsmedaljen inne i Royal Arena i Köpenhamn. Med närheten till hemorten Helsingborg var det naturligtvis extra mycket vänner på läktaren. Liksom systern Louise, som inleder sitt EM på torsdagen.

– Det var häftigt. Man tänker och undrar hur känslan är att stå där. Och den går inte att beskriva heller. Se flaggan åka upp och familjen på läktaren. Det var jättecoolt, säger hon.

Hansson gjorde sin seniordebut vid kortbane-EM i danska Herning 2013 och har nått flera mästerskapsfinaler. Tidigare har hon dock spänt sig och inte fått ut sin simning. Under fyra års tid har hon jobbat med just det mentala.

– Det är väldigt viktigt att ha med det mentala. Speciellt på 50 meter så att man inte spänner sig utan kör sitt eget lopp.

Världsstjärnan Sarah Sjöström gör sina första starter i EM under torsdagen, men var på plats i arenan och beskrev en helt annan Sophie Hansson inför semifinalen än vad hon tidigare har sett under mästerskap. En sprallig och glad landslagskamrat.

– (skratt) Jag har väl börjat lära mig att slappna av mer och börja lita på min simning, säger Hansson.

Förutom ett EM-brons slog hon svenskt rekord på distansen. Hanssons 29,77 är tre hundradelar bättre än Jennie Johanssons (står över EM i Köpenhamn) tidigare rekord från EM i danska Herning 2013. Efter att ha slagit personbästa - och svenskt juniorrekord - i såväl försöken (30,08) som i semifinalen (29,85) - kände 19-åringen att hon hade en ännu bättre tid i kroppen.

"Oerhört stolt"

– Jag kände att jag kunde pressa det, men att sedan gå in och göra det i finalen är jag oerhört stolt över att jag lyckades med.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark var imponerad över Hanssons brons och att hon sänkte sitt personbästa med 34 hundradelar under en och samma dag.

– Sophie har haft lite problem med ryggen och har varit lite osäker på sin form, men det behöver hon ju inte vara längre, säger Sandmark och skrattar.

Köpenhamn, TT:s utsände