TT-Sport

Svarta siffror för travsporten

TT-SPORT

Stockholm. Publiken sviker. Antalet hästar minskar. Staten vägrar ge skattesänkning och tränare tvingas sluta.

Svensk travsport är inne i en kris.

– Jag har inget förtroende längre för dem som styr sporten, säger travtränaren Jim Frick.

Jim Frick är en av landets framgångsrikaste med nästan 5 000 segrar. Han är också ordförande i Travtränarnas Riksförbund. Dagligen har han kontakt med landets proffstränare som berättar om dålig ekonomisk lönsamhet.

– Sju-åtta stycken har tvingats slå igen under vintern och några nya kommer inte underifrån. Nya hästägare finns inte och uppfödarna går på knäna. Det märks eftersom antalet födda varmblod har minskat med över 40 procent, det kan få stora konsekvenser, framför allt internationellt, säger Frick.

– Och publiksiffrorna ska vi inte tala om. Näe, jag har inget förtroende för de som styr sporten. STC (Svenska Travsportens Centralförbund) äger 90 procent av ATG men tydligen har man har inget att säga till om, eller också bryr man sig inte.

Hånfullt

ATG hade ett rekordår 2008 med närmare 13 miljarder kronor i omsättning. Förutom 2002 har det svenska spelbolaget ökat sin omsättning varje år sedan starten 1974.

Samtidigt har prispengar och bidrag i princip legat still mellan 2000 (755 miljoner kronor) och 2007 (778 miljoner kronor). I fjol kom en ökning med 48 miljoner kronor men en rundringning som TT har gjort visar att travtränarnas utgifter har ökat med 30-40 procent under de senaste åren. Pengar som hästägare tvingas betala. Hästägarna i Sverige har utgifter på cirka 3 miljarder kronor och 826 miljoner att tävla om.

– Hästägarna orkar inte längre. Det kändes hånfullt när en ATG-boss stod i vinnarcirkeln på Solvalla och berättade att omsättningen ökat med 50 miljoner i år. Vart tar dom pengarna vägen? Äter administrationen och tv-utgifterna upp allt? Vad kostar det egentligen att ha sex-sju reportrar igång en V64-kväll på Solvalla?

– Det är många frågor som vi aktiva vill ha svar på men allt sker i hemlighet och det är jättetrist. Jag har ingen tro på framtiden för travet, säger Frick.

Tvåa i Europa

STC:s ordförande Patrik Sandin har hört kritiken men har en aning svårt att förstå den.

– Om Jim Frick och andra aktiva har någon kritik mot oss så sätter vi oss gärna ner och diskuterar. Men det ekonomiska läget är dagens verklighet och vi är trots allt tvåa i Europa efter Frankrike.

TT: Sedan 1988 har antalet besökare per år minskat med mer än en miljon människor. Har ni gett upp kampen om publiken?

– Nej, det har vi inte men liksom andra arenasporter tappar vi. Vi har fortfarande mycket folk på stortävlingar men under vardagstravet väljer många internet eller tv. Det måste vi acceptera.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport