Göteborg

Fredricson snabbast – men Deusser felfri

Av: 

TT

Peder Fredricson och Christian K hade chansen att vinna Göteborgs GP, men rev ett hinder i omhoppningen.
Peder Fredricson och Christian K hade chansen att vinna Göteborgs GP, men rev ett hinder i omhoppningen.

TT-SPORT

Peder Fredricson, Fredrik Jönsson och Henrik von Eckermann brukar ha framgångar tillsammans.

Stadiga medlemmar i hopplandslaget som de är.

I Scandinavium gick de en fajt om segern i GP-hoppningen. Men ingen av dem rådde på Daniel Deusser.

– Jag är stolt över den här segern, säger tysken.

Det var högt, det var svårt och gränsen för tidsfel snävt satt. Då brukar det bjudas på en hel del plockepinn. Hinderbyggarna fick böja på ryggarna. Douglas Lindelöw rev hela trekombinationen och klarade inte tiden. Erfarne yrkesmannen Kevin Staut bommade fyra hinder.

Och så där höll det på.

Bara sex ekipage av 32 tog sig till omhoppningen – hälften var svenskar: Peder Fredricson, Fredrik Jönsson och Henrik von Eckermann.

Första ritten utan rivning bjöd den välmeriterade tysken Daniel Deusser och Calisto på. Han höll så när på att få sällskap av Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow till omhoppning, men landslagsryttarens kväll förstördes på det allra sista hindret.

Retfullt för "RGB"

Rolf-Göran Bengtsson vann GP-hoppningen som första svenska ryttare 1996. Han följde upp med en ny seger 2005 och slog överraskande till igen förra året. En eventuell fjärde titel får komma framöver – men det går inte att komma mycket närmare en omhoppning. Bengtsson och hingsten Ermindo gjorde så gott som allt rätt men var 43 hundradelar för sena över den digitala mållinjen.

– Jag visste att jag var i fara, jag red ett språng för mycket mellan tredje och fjärde hindret. Jag kom inte riktigt igång ordentligt och försökte knappa in, men tyvärr saknades 43 hundradelar.

– Sånt är livet, säger han till SVT.

I stället ordnade italienaren Emanuele Gaudiano omhoppning och raskt efter honom tog Fredricson Christian K till duellen om segern. Om Bengtsson hade marginalerna emot sig fanns de på Fredrik Jönssons sida. På mästerskapshästen Cold Play tog han sig vidare med 21 hundradelar på rätt sida.

Red på Deussers tid

Henrik von Eckermann hade som siste ryttare chansen att sälla sig landslagskompisarna Fredricson och Jönsson i segerjakten. Och som han och Castello tog den – på snabbaste tiden i grundomgången. Det gav honom fördelen att gå ut sist i omhoppningen.

Deusser var först ut där. Felfri på 38,52 sekunder. Gaudiano rev bort sig. Fredricson fick ett nedslag. Jönsson likaså. Irländaren Denis Lynch gick rent, men långsammare än Deusser.

Deusser eller von Eckermann? Tyskt eller svenskt?

Von Eckermann gav järnet, men rev två hinder och kom femma. Fredricson tog tredjeplatsen bakom Deusser och Lynch.

– Hästen har varit borta ett tag och vi har jobbat oss tillbaka. Jag är stolt. Jag har varit nära att vinna här några gånger, säger Daniel Deusser som fick 220 000 kronor för kvällsjobbet.

"Man får ta risker"

Fredricson var förstås besviken, men bara direkt efteråt.

– Det är bättre att gå för det. Hellre ha snabbaste tiden och bli trea än att sluta tvåa som felfri utan att ha gett allt. Jag bestämde mig för att det trots allt var en trevlig dag och att vi gjorde ett försök.

– Han har inte varit så snabb tidigare, men nu var vi snabba nog för att vinna. Och här vill man vinna. Man får gräma sig lite, men sedan släppa det, säger Fredricson.

På söndagen avgörs världscupkvalet. Även då rider Fredricson Christian K.

Publisert:

LÄS VIDARE

Dahlin femma på personbästa i GP-dressyren

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Henrik von Eckermann

Peder Fredricson

Ridsport

Scandinavium

Rolf-Göran Bengtsson

Fredrik Jönsson