Stenson: "Känns som rätt beslut"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2020-03-24

Henrik Stenson får vänta på OS i Tokyo. Arkivbild.

Henrik Stenson har ett OS-silver att försvara i Tokyo.

Men golfstjärnans andra olympiska spel får vänta.

"Jag tycker att det känns som rätt beslut att flytta fram OS", skriver han till TT.

Hemma i USA vaknade Henrik Stenson till nyheten att det nu är definitivt att sommarens OS i Tokyo skjuts på framtiden. I ett sms till TT konstaterar 43-åringen, som tog silver i Rio för fyra år sedan, att det är "tuffa tider för väldigt många över hela världen nu". Därför känns det också helt rätt att flytta OS till ett senare datum.

"Fler frågor än svar"

"Då har vi förhoppningsvis ett mycket lugnare läge världen över. Därmed inte sagt att det är ett lätt beslut och enkelt att göra. Det påverkar ju otroligt mycket på olika vis. Vi har nog fler frågor än svar i nuläget", skriver Stenson.

Frågetecknen som Henrik Stenson syftar på rör bland annat kvalificeringen till OS. Kvalperioden till OS-golfen skulle egentligen ta slut i juni i år och flera spelare – däribland Stenson själv – hade i praktiken redan säkrat en plats i Tokyo. I alla fall om spelen hade avgjorts som planerat i sommar.

"Flyttas allt (kring kvalificeringen) bara fram till samma datum nästa år?", skriver Stenson.

Två uppskjutna majors

Så sent som förrförra veckan startade svensken tillsammans med stora delar av övriga världseliten i The Players Championship. Efter en dags spel bröts tävlingen på grund av coronaviruset och sedan dess har årets två första majors, US Masters och PGA-mästerskapen, båda skjutits upp tillsammans med mängder av andra tävlingar i golfvärlden. Om och när majortävlingarna kan spelas – och hur det blir med övriga höjdpunkter under säsongen – är i högsta grad oklart.

"Inom vår sport har vi ju Fedex Cup-slutspel och Ryder Cup-kvalificering som blir väldigt påverkat och vi vet inte hur det blir eller när vi kan återuppta spel igen. Men detta är ju givetvis sekundärt till världsläget och hälsoläget. Det viktigaste är att vi får covid-19 under kontroll och ett vaccin som funkar. Fingers crossed!", skriver Stenson.