TT-Sport

Smittan sprids inför cykelklassikern

Av: 

TT

Vegard Stake Laengen kommer att börja använda munskydd igen. Arkivbild.
Vegard Stake Laengen kommer att börja använda munskydd igen. Arkivbild.

TT-SPORT

Coronasmitta kan bli en faktor i årets Tour de France. Den norska cyklisten Vegard Stake Laengen säger att det skärpta coronaprotokollet i det egna stallet ger en extra trygghet.

– Nu känns det som att vi har lite mer kontroll. Hela laget är trötta på det, och vi har egna hygienregler, säger han.

Den senaste tiden har allt fler inom cykel testat positivt för corona och så sent som i tisdags fick Quickstep-åkaren Tim Declercq dra sig ur Tour de France på grund av ett positivt testresultat.

Tour de France-fältet kommer att testas noggrant under tävlingens gång, som startar med att alla ryttare och medlemmar i stallens stödapparat måste lämna in ett negativt snabbtest två dagar innan första etappen. Ett liknande prov ska också göras under vilodagarna.

Om snabbtestet är positivt måste det sedan bekräftas med ett PCR-test. Det framgår inte av reglerna vad som händer med eventuella coronapositiva ryttare och om stallen kan kalla in reserver.

Efter att ha tvingats stryka sig från Slovenien runt på grund av att rumskamraten testat positivt var surt, så nu har hela Laengens lag egna rum för att undvika en liknande situation.

Laengen berättar att han åter igen kommer att bära munskydd före och efter etapperna, för att minimera smittorisken.

Tour de France startar den 1 juli med en individuell tempoetapp i Köpenhamn. Därefter ska ytterligare två etapper cyklas i Danmark innan cykelfesten flyttar till Frankrike.

Publisert: