Diawara MFF:s cuphjälte: "Fantastiskt"

Av:  David Hjorter/TT

Malmös målvakt Ismael Diawara, nummer 30, firar segern i svenska cupen-finalen mot Hammarby på Tele2 arena i Stockholm.
Malmös målvakt Ismael Diawara, nummer 30, firar segern i svenska cupen-finalen mot Hammarby på Tele2 arena i Stockholm.

Ismael Diawara räddade två av Hammarbys fem straffar och blev Malmö FF:s stora cuphjälte på Tele2 arena i Stockholm.

– Det är fantastiskt, säger målvakten.

Malmö FF är svenska cupmästare i fotboll för första gången på 33 år, sedan 1989, efter att ha besegrat Hammarby, cupmästare 2021, med 4–3 efter straffläggning på Tele2 arena i Stockholm.

Andremålvakten Ismael Diawara, som spelat i stället för skadade Johan Dahlin i MFF:s senaste matcher, blev stor finalhjälte.

Matchen gick till straffläggning efter att ha förblivit mållös efter ordinarie tid och förlängning.

I straffläggningen räddade Diawara först Nahir Besaras inledande straff för Hammarby efter att Malmös Sergio Peña missat MFF:s första spark från elva meter. Sedan tog MFF-keepern Astrit Selmanis straff i den femte och avslutande straffomgången – en räddning som avgjorde matchen och gav stort jubel, inte minst bland Malmös tillresta supportrar.

Titel för supportrarna

– Det är fantastiskt att kunna ge fansen som kommer hit (det här). Jag vet inte hur många de är. 7 000? Det är fantastiskt, säger Ismael Diawara och fortsätter:

– Jag måste ge Jonnie (Fedel, målvaktstränare) mycket kredd också. Vi kollar igenom klipp och så där innan matcher. Sedan var jag ändå ganska säker på att det skulle gå bra, man har visualiserat det några gånger.

MFF-mittfältsveteran Erdal Rakip, som tagit sex SM-guld, varit med och förlorat cupfinaler och nu tog sin första cuptitel, hyllade 27-årige ”Ismo” efter matchen.

– Jag visste att Ismael skulle ta minst en. Så länge vi satte de andra visste jag att vi skulle vinna. Han har varit bra, Ismael, och han gör det fantastiskt. Två räddningar som gör att vi blir mästare, säger Rakip.

Malmös tränare Milos Milojevic, som varit pressad under våren i och med den regerande svenska mästarens tunga start i allsvenskan, gladdes med spelarna efter cuptiteln. Han medgav också att titeln var viktig för hans egen framtid i klubben.

– Det viktigaste är att vi vinner cupen. Det är jätte-, jätteviktigt för klubben och killarna och inte minst för mig. Det var en lotteridag och jag är nöjd, säger han.

Kommenterade inte planstormning

Efter att Selmanis avslutande straff tagits av Diawara stormades planen av maskerade supportrar från Hammarbys kortsidesektion. Personerna sprang över till MFF:s kortsida och sköt pyroteknik. Även Malmössupportrar tog sig in på planen, men var inte lika utåtagerande.

Martin Olsson, som satte Malmös fjärde straff distinkt i nättaket bakom Hammarbymålvakten Davor Blazevic, hade förståelse för ”Bajen”-supportrarnas reaktion. Före matchen var flera oroliga för att en planstormning skulle ske.

— Jag såg inte så mycket. Jag såg att deras fans hoppade in på planen, sedan skickade alla in oss. Så klart är de irriterade, det förstår jag, säger Martin Olsson till SVT.

Milos Milojevic ville inte kommentera planstormningen.

– Det (är den) andra delen av fotbollen som jag inte vill kommentera, säger han.

Publisert: