Lagerbäck: "Vet inte ens om Ronaldo var så bra"

Anton Johansson/TT

Fredrik Andersson/TT

Publicerad 2022-06-04

Erling Haaland, nyligen klar för Manchester City, är Norges främsta vapen mot Sverige i Nations League.

En av världens bästa målskyttar.

Det väntar Sverige på söndag i form av norske storstjärnan Erling Haaland.

– Jag vet inte ens om Ronaldo var lika bra, säger Lars Lagerbäck.

Han är bara 21 år. Men ända sedan det stora genombrottet 2019 har Erling Haaland vuxit till en av fotbollsvärldens bästa målskyttar och snittar runt ett mål per match – oavsett var han spelar.

På fyra år har norrmannen gått från att ösa in mål i österrikiska Red Bull Salzburg till att göra det i tyska Borussia Dortmund – och nu är tanken att han ska fortsätta på samma sätt i Premier League-mästaren Manchester City.

– Det han har presterat är otroligt bra och med tanke på hans ålder är det ännu mer unikt. Jag vet inte ens om en sådan som (Cristiano) Ronaldo var lika bra, även om han också kom fram tidigt, säger Lars Lagerbäck inför söndagens Nations League-möte mellan Sverige och Norge på Friends arena.

Den 73-årige tidigare förbundskaptenen, numera expert i Viaplay, vet vad han talar om. Lagerbäck var förbundskapten för Norges herrlandslag mellan 2017 och 2020, samtidigt som Haaland slog igenom.

100 meter under elva sekunder

Då – precis som nu – var han en stark avslutare och Lagerbäck upplevde Haaland som mentalt stark med fötterna på jorden. Men det är en annan egenskap som sticker ut lite extra.

– Han är extremt snabb. Det påstås att han gör 100 meter under elva sekunder, men han är lika snabb på korta sträckor, säger Lagerbäck.

– Han är något av det snabbaste jag har sett på en fotbollsplan.

Lagerbäck: Påminner om Zlatan

Med sina 194 centimeter står Haaland stadigt på marken och han har en fysik som, enligt Lagerbäck, påminner om en viss svensk fotbollsstjärna.

– Han är stor och har en fysik som är fantastisk. Han påminner om Zlatan på det sättet, säger han.

TT: Finns det andra likheter?

– I sådana fall är det psyket. Annars är de väldigt olika som spelare. Han är inte riktigt lika allround som Zlatan var men är i stället extremt snabb. Som spelartyp påminner han mer om Alexander Isak med sin löpvilja och snabbhet. Inga liknelser i övrigt, men som spelartyper är de ganska lika.

Självklart blev Haaland matchvinnare när Norge besegrade Serbien i veckans Nations League-premiär. Det var sjätte raka landskampen som Haaland gjorde mål i.

Frågan är om sviten lever efter Sverige-matchen på söndagskvällen.

Tuff utmaning

Djurgårdens mittback Hjalmar Ekdal kan få göra sin landslagsdebut då – och eventuellt ställas mot den norske anfallaren.

– Då sätts man på prov direkt. Det är en av världens bästa forwards, att få möta honom är något som man kanske inte gör varje dag i sin karriär. Det tror jag alla försvarare i hela världen hade tyckt varit en tuff utmaning, säger Ekdal.

Emil Krafth om hur Haaland kan stoppas:

– Man får vara lite smart och gå in i kropp innan han hinner få upp farten. Jag är ganska snabb, men jag vet inte om jag är lika snabb som honom. Men det gäller att spela svårt mot honom och inte låta honom komma upp i sina hastigheter.