Hur bra är Slovenien utan storstjärnan?

Av:  Henrik Skiöld/TT

Atalantas Josip Ilicic firar ett mål i Champions League mot Manchester United i höstas. Arkivbild.
Atalantas Josip Ilicic firar ett mål i Champions League mot Manchester United i höstas. Arkivbild.

Ett passningsskickligt, rörligt och tålmodigt Slovenien – utan stjärnan Josip Ilicic.

Det väntar ett svenskt landslag i förändring i Nations League-premiären i Ljubljana i kväll.

– Svårt att säga hur bra de är utan Josip Ilicic, säger matchscouten Lasse Jacobsson.

Ilicic, 33, har inte spelat sedan tidigt i vintras på grund av psykiska problem och det är oklart om han spelar elitfotboll igen.

Atalantastjärnan har i flera år burit det slovenska landslaget. Att han inte är med betyder mycket, enligt Jacobsson.

– Allting byggde på att han var involverad i stort sett allt som hände offensivt. De spelar lite mer centralt när de inte har den naturlige kantspelaren som Ilicic varit för dem. En oerhört skicklig fotbollsspelare som jag såg i deras matcher i höstas.

Grottat ned sig

Tillsammans med videoanalytikern Christoffer Bernspång har Jacobsson grottat ned sig och studerat Slovenien såväl individuellt som kollektivt.

– Om man tittar från hösten till samlingen i mars så har de ändrat utgångspositioner både i försvaret och i anfallet. Skillnaden utan Ilicic är stor. De vill ha mycket boll, har tålamod. De väntar länge, hittar de inget hål att spela in i börjar de om. De är skickliga i passningsspelet, säger Jacobsson.

Han vill inte slå fast att det är ett lag Sverige ska slå.

– Men det gäller att vi får en bra start. I senaste Nations League vann de gruppen före bland andra Grekland. Det är inga lätta matcher någon av de här, säger Jacobsson.

På tur efter utflykten till Ljubljana står Norge (söndag) och Serbien (torsdag) på Friends arena innan returen mot Norge väntar på ett utsålt Ullevål i Oslo den 12 juni.

Serbien vann VM-kvalgruppen före Portugal. Givetvis är det ett väldigt bra lag. Annars hade de inte vunnit gruppen och sluppit playoff.

– Norge känner vi till ännu mer. (Erling Braut) Haaland, (Martin) Ødegaard, (Alexander) Sørloth och många därtill, de spelarna har inte Slovenien.

Förbundskaptenen Janne Anderssons ambition är att mer anpassa sitt lags sätt att spela till det spelarmaterial han har till sitt förfogande – och att bygga ett mer offensivt präglat spelsätt.

Jobbar lite annorlunda

Det kittlar Jacobsson – och ger även honom en uppdaterad arbetsbeskrivning.

– Det blir oerhört spännande att se var det landar. Man är spänd på processen, att se när det sitter riktigt. Vi kommer att klippa vår match och direkt titta på situationer hur det såg ut i vår match, säger han.

Tidigare har kommande motståndare (i det här fallet Norge på söndag på Friends arena) prioriterats.

Publisert: