Första EM-förlusten för Sverige

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2021-08-22

Sverige förlorade den tredje matchen i EM. Arkivbild.

Sverige fortsätter att imponera i volleyboll-EM. Trots en 0–3-förlust mot Turkiet visade det svenska laget att man kan utmana även de bästa.

– Det blev några leenden mellan nätet, säger Isabelle Haak.

– Det är stort för Sverige att bara stå på samma plan som Turkiet, sade landslagschefen Ulric Svensson till SVT innan söndagens match.

Turkiet är EM:s bäst rankade lag, fyra i världen just nu, medan Sverige kom till EM som det absolut sämst rankade laget.

Men det hade någon glömt att berätta för de svenska spelarna. I första set utmanade man Turkiet hela vägen. Ett riktigt rysarset som gick hela vägen till 31–29, dock till Turkiets fördel.

– Om du sagt det till mig innan hade jag nog inte trott att det var möjligt, men allt kan hända i volleyboll. Det var på marginalen att de fick den setvinsten. Det är häftigt med en sådan sport som kan gå så mycket upp och ner, säger Isabelle Haak efter matchen.

För Haak var det även en speciell match, på andra sidan nätet stod både lagkamrater och tränare från hennes klubblag Vakifbank.

– Det var jättekul! Det var såklart nervöst att se hur de skulle göra, de känner mig så bra. Det var en utmaning men det blev några leenden mellan nätet.

Det andra setet var inte riktigt lika jämnt och en dålig öppning från svenskt håll visade sig avgörande, för trots en fin upphämtning och imponerande spel kunde turkiskorna vinna setet med 25–21.

Men sen tog energin slut. Sverige gjorde fler misstag och den förväntade nivåskillnaden visade sig mer i det tredje setet som turkiskorna vann med hela 25–11.

I nästa match väntar Ukraina, ett lag som Sverige besegrade i EM-kvalet. Precis som Sverige är Ukraina med och slåss om en plats i åttondelsfinalerna. Ukraina har bytt ut några spelare från matcherna i våras och hoppas såklart kunna pressa Sverige.

– Vi kanske ändrar lite i vårt spelsätt, men vi ska kolla på dem i kväll och se exakt hur vi ska göra, säger Isabelle Haak.