Vallachefen: "Försöker göra vårt bästa"

Anders Hansson/TT

Publicerad 2024-03-16

Vallachef Anders Svanebo. Arkivbild.

Den totala världscupen kan ha avgjorts i vallaboden sedan Linn Svahn kom på 18:e plats på dåliga skidor.

– Vi försöker göra vårt bästa. Det vi gjorde i dag var det vi levererade tillsammans med åkarna, säger Sveriges vallachef Anders Svanebo.

Kraftigt snöfall och nollgradigt innebar en rejäl utmaning för vallateamen inför lördagens tiokilometerslopp i Falun. Det näst sista loppet i världscupen.

Linn Svahn åkte på en vallabom och slutade på 18:e plats, vilket gör att det skiljer 75 poäng till ledaren Jessie Diggins inför söndagens avslutade masstart.

– Det har ju varit väldigt spännande fram till i dag. Nu blir det kanske inte lika spännande efter dagens utfall, konstaterar svenska vallachefen Anders Svanebo.

”Vårt bästa”

Han erkänner att Linn Svahn åkte på för kraftigt ruggade skidor, vilket sänkte henne i detta viktiga lopp.

Vinterns världscup avgjordes alltså i svenska vallaboden.

– Det är inget man lägger fokus på där och då. Att lyckas eller misslyckas. Vi försöker göra vårt bästa. Det vi gjorde i dag var det vi levererade tillsammans med åkarna, säger Svanebo och fortsätter:

– Vi säger inte åt åkarna att göra si eller så. Det är åkarna, självt levande, och känner saker självt. Det är en kommunikation med sin vallare hur mycket och lite de sätter under skidorna.

Svanebo berättar att vallateamet tidigt bestämde sig för ruggade skidor. Det handlade sedan om hur mycket skidorna skulle ruggas.

Finländsk vallasuccé

Samtidigt fick det finländska laget en fullträff med vallningen som resulterade i att Kerttu Niskanen vann före Johanna Matintalo.

– Det viskas lite att de inte åkt på rugg, utan att de gått på fästvalla. Vi hade också produkter (fästvallor) ute men har gjort bedömningen som 95 procent av startfältet gått på. Att välja rugg, säger Anders Svanebo.