EM-stjärnan hyllas: "Hon är ju en sniper"

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-11-06

Nathalie Hagman gjorde nio mål i EM-premiären. Arkivbild.

Nathalie Hagman är Sveriges hetaste målgörare. Men som ensam högersexa kan det bli tufft att orka hela EM.

– Jag kör på tills kroppen säger något annat, säger handbollsstjärnan inför kvällens match mot Slovakien.

I fjol blev hon hela VM:s skyttedrottning och i fredagens EM-premiär mot Serbien (27–21) stod hon för en tredjedel av Sveriges mål.

Nathalie Hagman är utan tvekan en central del i det svenska anfallet.

– Hon är ju en sniper och har en otrolig tajming när hon sticker på kontringar och en fantastisk spelförståelse. Det är skönt att ha henne, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Leder skytteligan

Förutom framgångarna i landslaget går det som på räls även i klubblaget. Hagman leder skytteligan i den franska ligan efter 55 mål på sju matcher.

– Min spelstil är att göra mycket mål och har gjort det under min karriär så det är väl något som förväntas av mig, både av mig själv och andra. Det är inget jag går runt och tänker på men det är något jag gärna vill bidra med, det är en del av min prestation, säger hon.

Problemet som nu uppstår är att få 31-åringen att hålla hela mästerskapet. Hagman är den enda specialiserade högersexan i truppen och i premiären spelade hon stora delar av matchen. För Axnér handlar det om att använda sin målspruta på bästa sätt.

– Dels har Nathalie en stor rutin på att spela mycket och har gjort det i många av sina klubblag och i andra mästerskap så jag tror att hon vet när hon kan hitta en del vila i matcherna. Sedan är det såklart, som i går, att när vi ger henne tio min på bänken tycker jag det är en bra investering för henne och lite längre för mästerskapet, säger han.

Hagman själv är inte orolig över belastningen.

– Jag spelade mycket förra mästerskapet också och det var tufft även om vi mötte lite sämre nationer emellanåt så sprang jag väldigt mycket i de matcherna också. Jag kör på tills kroppen säger något annat och sedan är det Tomas som får bestämma när jag ska vila.

Fullsatt väntar

En annan sak som hon fått vänja sig vid är förväntningarna på nya mål.

– Det finns alltid en press av att vara med i landslaget och givetvis när du är en av de som startar matcherna så är det förväntningar men på det stora hela tror jag att förväntningarna från en själv är minst lika stora, säger Hagman.

I kvällens match mot hemmanationen Slovenien väntar sig Hagman en tuffare resa än i premiären mot Serbien. Slovenien tog överraskande hem sin premiär mot Danmark inför fulla läktare.

– Det blir en tuff match. De är på hemmaplan och jag vet hur länder på Balkan kan ha det på läktarna och med det stödet blir de kanske ett bättre lag bara på grund av det, säger hon.

Nyckeln ligger då i att inte bli ställd av det ljud som publiken på Balkan är kända för.

– Jag tror att många här har varit med om det tidigare och vi ska försöka gå in och ta det som vilken match som helst och försöka njuta av det i stället, säger Hagman.