Sverige sätter press på Fifa efter omtalat brev

Fredrik Andersson/TT

Publicerad 2022-11-06

Tio europeiska fotbollsförbund, bland annat Sverige, kritiserar nu Fifa för att de ber länderna lägga politiken åt sidan under fotbolls-VM i Qatar. På bilden: Fifas ordförande Gianni Infantino. Arkivbild.

”Fokusera på fotbollen” och sluta ”dela ut morallektioner” lyder Fifas budskap med två veckor kvar till VM-premiären.

Uttalandet har nu väckt kritik – bland annat från Sverige.

”Vår utgångspunkt har hela tiden varit att mänskliga rättigheter ska gälla överallt”, skriver SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett sms till TT.

Tidigare i veckan skickade Internationella fotbollsförbundet, Fifa, ut ett brev där de uppmanar de deltagande länderna under VM att fokusera på fotbollen samt att de ska sluta med att dela ut morallektioner.

”Vi vet att fotbollen inte lever i ett vakuum och vi är likaledes medvetna om att det finns många utmaningar och svårigheter av politisk natur runt om i världen. Men snälla, låt inte fotbollen dras in i varje ideologisk eller politisk kamp som existerar”, skrev Fifa i brevet som undertecknades av ordförande Gianni Infantino och generalsekreterare Fatma Samoura.

Brevet har väckt kritik från flera europeiska förbund, bland annat SvFF (Svenska fotbollförbundet), som nu tillsammans med nio andra europeiska fotbollsförbund kommit ut med ett gemensamt uttalande.

Två huvudproblem

I uttalandet står det att det fortfarande finns två huvudproblem som inte är lösta: En kompensationsfond för migrantarbetare samt inrättande av ett migrantarbetarcenter.

”Fotbolls-VM i Qatar börjar snart och även om Sverige inte kommer delta fortsätter vi att tillsammans med ett antal andra nationer jobba för nödvändiga förbättringar kopplade till mänskliga rättigheter. Vi har fått garantier från Qatars regering och Fifa angående säkerhet för alla som reser till VM men det vi också behöver se är en konkret återkoppling och svar gällande både den så kallade kompensationsfonden samt inrättande av migrantarbetarcenter för gästarbetare som finns i Qatar”, skriver SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett sms till TT och fortsätter:

”Vår utgångspunkt har hela tiden varit att mänskliga rättigheter ska gälla överallt och därför fortsätter vi vårt påverkansarbete och har senaste dagarna haft ytterligare möten samt diskussioner och tillskriver nu Fifa igen med anledning av det”.

”Väldigt nedslående”

Norges fotbollsförbund (NFF) är ytterligare ett förbund bakom det gemensamma uttalandet.

– Brevet vi mottog från Fifa var väldigt nedslående, även om jag inte var överraskad reagerade vi starkt. Det var vi inte ensamma om, väldigt många andra förbund i Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) reagerade på tonen i brevet och på sättet som Fifa svarade sina medlemmar i en så pass allvarlig fråga, säger NFF:s ordförande Lise Klaveness i en kommentar på det norska förbundets hemsida.

Utöver Sverige och Norge har även Belgien, Danmark, England, Tyskland, Nederländerna, Portugal, Schweiz och Wales skrivit under det gemensamma uttalandet.

VM i Qatar spelas 20 november–18 december.