Kipchoge krossade egna världsrekordet

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2022-09-25

Kenyas Eliud Kipchoge satte nytt världsrekord under Berlin maraton.

Eliud Kipchoge krossade sitt eget världsrekord när han vann Berlin maraton på 2.01.09. Tigist Assefa vann damklassen på supertiden 2.15.37.

Berlin är känt för att ha ett lättsprunget maratonlopp och supertiderna avlöser varandra i den tyska huvudstaden. Efter halva loppet såg det ut som att Kipchoge skulle bli den första löparen att klara av ett maraton på under två timmar.

Riktigt så snabbt blev det inte för den kenyanska löparstjärnan som sprang in på 2.01.09, 30 sekunder snabbare än hans eget rekord från 2018 – även det satt i Berlin.

De åtta snabbaste tiderna hittills har alla sprungits i Berlin.

Kipchoge sprang ett maraton under två timmar 2019, detta gjordes dock med ett team på 41 farthållare på en bana i Wien, speciellt framtagen för att nå drömgränsen.

Den dubble OS-guldmedaljören satte upp ett högt tempo från start. Tillsammans med etiopiern Andamlak Belihu sprang han halva sträckan på under en timme. Belihu fick dock ge med sig till slut och Kipchoge fick springa den sista tredjedelen av loppet i ensamt majestät.

När han korsade mållinjen som segrare var det för fjärde gången i hans karriär, lika många gånger som legendaren Haile Gebrselassie som vann tävlingen fyra år i rad från 2006 till 2009.

Mark Korir tog andraplatsen bakom sin landsman, hela 4.49 bakom Kipchoge. Belihu slutade till slut fyra.

Damklassen vanns av etiopiskan Tigist Assefa som slog nytt personligt rekord med 18 sekunder när hon sprang in på det nya banrekordet 2.15.37 – det tredje snabbaste loppet hittills.