Ung var yngst när Färjestad vann första kvarten

Linus Schröder/TT

Publicerad 2023-03-17

Färjestads Lucas Forsell.

Mycket handlade om blivande ishockeypensionären Joel Lundqvist – men en slutspelsdebutant stal showen.

Lucas Forsell gjorde två mål när Färjestad vann kvartsfinal 1 mot Frölunda, 3–2.

– En bra kväll, sade 19-åringen.

Två mål och en assist.

Den formstarka jättetalangen Lucas Forsell gjorde succé i slutspelsdebuten och var den stora hjälten när Färjestad vände och vann den första SM-kvartsfinalen mot Frölunda, 3–2 (1–1, 1–1, 1–0).

Då svävade han förstås i väg i ett ungdomligt glädjerus?

Nja.

– Det är såklart kul att göra två mål men jag tycker att jag får lite för mycket cred. Speciellt nu när jag spelar med (Joakim) Nygård och ”Limpan” (Linus Johansson). Det är kul att synas men de har städat upp ett antal pucktapp efter mig, säger han.

Forsell menade att publiken var en stor anledning till att Färjestad, som var hårt pressat i andra perioden, lyckades vända 1–2 till seger.

– Det är den bästa stämningen jag har upplevt. Överlägset. Det är vi otroligt tacksamma för.

Forsell gjorde båda målen, 1–0 och 3–2, efter returer från Frölundas målvaktsreserv Frederik Dichow. Den 22-åriga dansken ersatte förstavalet Lasse Johansson. Tränaren Roger Rönnberg var fåordig om orsaken till Johanssons frånvaro.

– Han kommer säkert att spela, säger han utan att utveckla svaret.

Lundqvist kvitterade

Efter en bra start av Färjestad, som på vägen mot guldet för ett år sedan vann samtliga nio slutspelsmatcher i Karlstad, jobbade sig Frölunda in i matchen.

Joel Lundqvist tog sitt första SM-guld fem månader innan Forsell föddes och gör sitt 17:e och sista slutspel i karriären. Han tänker inte ge bort en enda centimeter gratis och hann både ge och ta tacklingar innan han gled in framför Färjestads målvakt Matt Tomkins i Frölundas första powerplay och styrde in lagets första slutspelsmål för säsongen.

– Jag tänker inte på att det är sista gången. Det är kul att spela slutspel och att möta Färjestad men jag fokuserar på det som ska göras, säger 41-åringen.

Matchstraff avgörande

Efter Mats Rosseli Olsens 2–1 vände Färjestad tillbaka matchen till sin fördel via femminutersutvisningen som följde på Andreas Borgmans knätackling på Victor Ejdsell.

Joakim Nygård kvitterade till 2–2 efter Lucas Forsells skott och Linus Johanssons styrning.

Föga förvånande hade tränarna Roger Rönnberg och Tomas Mitell olika syn på situationen som ledde till Borgmans matchstraff men de var överens om att den betydde mycket för matchutgången och båda tyckte att det var skönt att Ejdsell kom tillbaka i spel.

– Jag gillar vår prestation fram till dess. Vi har pratat om att få till fyra fullträffar för att kunna slå ut Färjestad och första halvan av matchen var väldigt nära en fullträff, säger Rönnberg.

Tomas Mitell var förstås nöjd.

– Andra perioden var inte vår bästa för säsongen men starkt att vända matchen, säger han.