Dahlgren efter STCC-premiären "En drömhelg"

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2021-06-05

Det var Robert Dahlgrens helg när STCC hade säsongsdebut på Ljungbyheds Motorbana. Snabbast kvaltid, två segrar, en tredje plats och totalledare efter första tävlingshelgen.

– Det är en drömhelg. Jag hade inte kunnat önska mer, säger han glädjestrålande.

Det var fortfarande publiklöst när STCC startade sin säsong på nya banan Ljungbyhed. 13 bilar kom till start och i mästaren Rob Huffs frånvaro kunde dubble STCC-mästarens Robert Dahlgren ta ett grepp om mästerskapet från start.

Redan på kvalet på fredagen visade han att teamet gjort sin hemläxa och landade snabbaste tid i både kval 1 och 2. Det gav Dahlgren pole position i de båda första loppen, en fördel han inte var sen att utnyttja. Han ledde från start till mål i båda loppen och kunde vinna ohotad.

Omvänd startordning

I det tredje loppet startade fältet med omvänd startordning. Dahlgren i åttonde rutan fick inte igång bilen till formationsvarvet och fick starta sist av alla bilar. Men han kom igen och efter andras avåkningar och Dahlgrens skicklighet hamnade han till slut trea.

– Det var ett galet lopp. Andras olycka blir min lycka. Det känns som vi har varit väldigt starka under hela helgen. Det är näst intill en fulländad helg. Jag är supernöjd, säger Dahlgren som leder mästerskapet med 17 poäng.

Rulla in i depå

Bakom honom visade stallkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky att hon också vill vara med och slåss i toppen. En fräck omkörning i första kurvan i det första loppet gav henne en andraplats för att sedan ta en tredjeplats i det andra loppet.

Men på tolfte varvet i det tredje loppet tog det slut. Åhlin-Kottulinsky körde om Andreas Ahlberg som kom fel in i kurvan och tryckte till henne.

– Jag hade linjen och styr in. Jag vet inte vad som hände. Det var en ren omkörning. Det är tråkigt att det blir som det blir, säger hon.

Det var bara att försöka rulla in bilen i depå och så var det slutåkt för dagen.

Den främste utmanaren till Dahlgren på pappret var förra årets tre Tobias Brink. Men det ville sig inte riktigt.

Trea i första, två i andra. Och sen strul och depåbesök.

– Det är bittert. Jag blev avrättad i race tre. Jag gjorde en bra start och passerade flera bilar. Men en av dem jag körde om satte mig i sidan och jag for ut i gräset, säger en besviken Brink.

– Det är tråkigt. Men det är en lång säsong och många race kvar. Det är bara att starta om säsongen nästa racinghelg.

Det tredje loppet vanns av Mattias Andersson som gjorde en kanonstart och kunde gå till ledning från tredje rutan. Han var sedan aldrig hotad i täten. Det var hans första seger med den nya Lync & Co bilen.

Brink tillsammans med Oliver Söderström skuggar nu Robert Dahlgren. Tre poäng före Mattias Andersson.

Skellefteå nästa

Nästa tävlingshelg avgörs på Robert Dahlgrens hemmaarena Skellefteå Drive Center om två veckor.

– Jag kommer att vara snabbare i Skellefteå. Jag gillar banan jättemycket. Den passar min körstil, säger totalledaren. Och inser plötsligt det oväntade.

– Det kan bli hemmapublik. Det vore magiskt.