Publiken tillbaka – AIK rustar för 14 000

TT

Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2021-06-14

Snart är det dags. Till helgen släpps storpubliken in på läktarna igen.

Till helgen blir det tillåtet för ännu fler svenska fotbollssupportar att återvända till allsvensk läktarplats i coronapandemin.

AIK planerar för att kunna släppa in drygt 14 000 åskådare på Friends arena i Solna den 10 juli.

– Det är som att en förlorad familjemedlem kommer tillbaka, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

Från och med torsdag, den 1 juli, blir det tillåtet med publik på upp till 3 000 åskådare vid utomhusevenemang, det bekräftade socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens.

– I Sverige har smittspridningen minskat stadigt sedan början på maj, säger Hallengren.

Men på vissa håll kan publikskaran bli klart större än 3 000 eftersom lättnaderna av coronarestriktionerna tillåter arenor som har större sektioner att släppa in fler människor på ett smittsäkert sätt.

– Det är jättebra. Det har vi jobbat för ganska länge. Nu har det tagits hänsyn till att vi har andra förutsättningar och nu anpassas reglerna efter det. Den här trubbigheten vi upplevt tidigare är borta, säger Enquist.

Tror på upp till 15 000

AIK skriver på sin webbplats att de planerar för att kunna släppa in drygt 14 000 åskådare på Friends arena. Solnalaget tar emot Varberg på hemmaplan om en och en halv vecka, den 10 juli.

”Alla platser på Friends arena kommer att släppas upp enligt ett mönster som är anpassat efter pandemins restriktioner och regler om avstånd”, skriver AIK.

– Det är lite det vi får titta på nu. Jag skulle gissa på upp till 15 000 på de största arenorna, säger Mats Enquist om hur många han tror kommer kunna titta på matcherna.

”En bra dag”

Efter ett flera veckor långt EM-uppehåll återupptas herrarnas allsvenska på lördag med bland annat stormatchen IFK Norrköping–Malmö FF.

– Vi kommer fortsätta att dra vårt strå till stacken och göra säkra evenemang. Vi tar det här på största allvar. Det här är en bra dag, säger Enquist.

Regeringens besked, som var det förväntade efter en promemoria för två veckor sedan, innebär också att motionslopp tillåts ha fler deltagare.

”För motionslopp och liknande tävlingar gäller 900 deltagare i start- och målområde”, skriver Riksidrottsförbundet (RF) i ett pressmeddelande.