VM-doldisens skrällresa: "Extremt kul"

Av:  Göran Sundberg/TT

Från en undanskymd roll i Leksand rakt in i Tre Kronors framgångsrika VM-lag.

Nils Åman, 22, har överraskat alla – inklusive sig själv.

– Det har varit extremt kul, inget jag hade förväntat mig, säger Tre Kronor-centern.

Tillsammans med Leksandskamraten Oskar Lang, 25, har de varit med hela vägen med Tre Kronor under våren från första samlingen i Stavanger den 11 april.

Det laget innehöll spelare från lag som hade missat slutspel eller blivit utslagna i åttondelsfinal i SHL samt några KHL-spelare.

Då fanns inga tankar på VM i Tammerfors.

– Jag hade inga förväntningar alls utan försökte bara göra mitt bästa och spela så bra som möjligt, säger Nils Åman.

Både Lang och Åman landade på 14 gjorda poäng under hela SHL-säsongen.

Åman har aldrig spelat i JVM och gjorde debut i Tre Kronor under Norgesamlingen.

Draftad av Colorado

En talang förvisso, draftad av Colorado i sjätte rundan 2020, men så här långt en breddspelare i SHL, center i Leksands tredjekedja.

Men med hårt jobb och rätt inställning går det att komma långt – rakt in i ett Tre Kronor som efter straffsegern mot Finland på onsdagskvällen har fyra raka segrar och toppar sin grupp.

Åman och Lang skrevs in i VM-truppen inför Tjeckienmatchen och huserar i fjärdekedjan, bidrar med hårt jobb och spel i numerärt underläge.

Åman fick till och med gå center i förstakedjan i matchen mot Storbritannien då Lucas Wallmark saknades.

– Det hade jag inte förväntat mig, det var riktigt kul, säger han.

Nils Åman ger ett blygt intryck när han intervjuas, på isen tar han för sig ordentligt, är full av energi och utan respekt.

”Riktigt snälla”

Han är poänglös efter tre matcher och har snittat 12.33 i speltid per match tillsammans med betydligt mer kända lagkamrater, NHL-stjärnor som Rasmus Dahlin och Oliver Ekman-Larsson.

– Det har funkat jättebra att komma in i gruppen, alla är riktigt snälla och bra människor utanför isen, säger han.

TT: Är du nöjd med ditt spel så här långt?

– Ja, det tycker jag. Det var lite nervöst i första matchen mot Tjeckien, men det släppte efter ett tag. Jag tycker jag har jobbat bra, det är bara att fortsätta på det.

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv hyllar Leksandsdoldisarna.

– De har varit med hela resan och spelat till sig VM-platsen. De dödar utvisningar, jobbar hårt och har gjort så hela resan. Jag är jätteglad för deras skull, de har gjort en jättefin resa, säger han.

Nu fylls den svenska VM-truppen på med fler och fler spelare från NHL och när Lucas Wallmark är tillbaka från sjukdom finns 13 forwards. Dessutom är Torontostjärnan William Nylander fortfarande aktuell.

– Det är bra att vi får in folk. Det är bara att göra den rollen man får och spela sitt spel, göra sitt bästa varje dag man får chansen, säger Nils Åman.

Sveriges nästa match är på lördag mot USA.

Publisert: