Ishockey-VM för herrar inställt: "Tråkigt"

TT

Publicerad 2020-03-21

Regerande världsmästarnationen Finland får inte chansen att försvara sitt VM-guld från 2019. Arkivbild.

Beskedet var väntat – och nu är det officiellt.

Herrarnas ishockey-VM i Schweiz ställs in på grund av coronapandemin.

– Jag har full förståelse för beslutet. Men det är otroligt tråkigt, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv till TT.

Mästerskapet skulle ha avgjorts 8–24 maj och är bara ett av många som har tvingats kasta in handduken som konsekvens av det världsutbredda coronaviruset. Internationella ishockeyförbundet (IIHF) levererade det väntade beskedet på lördagseftermiddagen.

"Beslutet har tagits på grund av den pågående coronaviruspandemin (covid-19). Givet de nuvarande omständigheterna har IIHF beslutat att ishockey-VM i Zürich och Lausanne inte kan genomföras", skriver IIHF på sin hemsida.

"Tänker på alla drabbade"

Sveriges förbundskapten Johan Garpenlöv, som i Schweiz skulle ha gjort sitt första mästerskap som huvudansvarig för Tre Kronor, tycker att beskedet är väntat och välkommet givet den kritiska situation som råder.

– Jag är såklart inte förvånad, med tanke på coronavirusets framfart i hela världen och sett till att alla hockeyligor, i Sverige och runtom i världen, har ställt in. Men det är fortfarande otroligt tråkigt. Det blir en tomhet. Man har haft det här som ett slutmål hela året, säger Garpenlöv till TT.

– Men jag tänker på alla som blir drabbade, både de som blir sjuka och de som drabbas av det på annat sätt. Man ser hur skört livet är, så man ska vara rädda om varandra.

Kreativa lösningar

För Garpenlöv blir det nu till att vara kreativ om han ska hitta uppgifter till sig själv som förbundskapten. Men det är problematiskt eftersom ingen heller vet när det kommer att spelas ishockey igen.

– Det är jättesvårt, säger Garpenlöv.

– Just nu ligger allt nere, det finns inget att följa. Det är i så fall gamla matcher som går att ta fram och titta på. Men det som finns är ett utbildningspaket och ett utbildningsmaterial som vi jobbar med kontinuerligt. Och där finns det jobb att göra, säger Johan Garpenlöv.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson tycker också att det i slutändan var ett helt logiskt beslut från IIHF.

"Det känns såklart otroligt tråkigt. Utifrån diskussionerna så fanns det egentligen ingen annan utväg än att ställa in VM-turneringen. Vi är många länder som står inför ett osäkert läge nu och det är viktigt att sätta människors hälsa och säkerhet i första rummet", skriver han på Tre Kronors officiella Twitterkonto.

För de schweiziska arrangörerna är beslutet naturligtvis ett hårt slag. Det kan bli så att Schweiz får anordna VM ett annat år i stället, men en sådan flytt görs inte hur som helst. Man har nämligen redan utsett värdnationerna fram till 2025 – i tur och ordning: Lettland/Vitryssland, Finland, Ryssland, Tjeckien och Sverige/Danmark.

Beslut om de framtida mästerskapen tas tidigast vid nästa IIHF-kongress. Den årliga kongressen var planerad till de avslutande dagarna av VM, men skjuts nu på framtiden tills vidare.