Iversen sågar Johaug – efter Karlssons succé

TT

Publicerad 2020-03-08

Emil Iversen är kritisk till Therese Johaug.

Frida Karlsson tog en historisk seger i Holmenkollens tremil och knäckte Therese Johaug.

Nu kritiseras de norska åkarna av landslagskollegan Emil Iversen.

– Det var lite skrämmande att se att de inte visste bättre, säger skidstjärnan till VG.

Frida Karlsson stod för en sensationellt fin insats på den klassiska tremilen i norska Holmenkollen när hon spurtade ner "omöjliga" Therese Johaug och tog sin första världscupseger i karriären.

Johaug ledde loppet i överlägsen stil efter halva distansen men tappade allt mer efter att, till skillnad från de svenska åkarna, ha avstått från att byta skidor.

Beslutet skulle bli kostsamt för den norska skiddrottningen – som efter att ha slutat tvåa hade synpunkter på sitt eget vallateam.

– Jag fick inga besked om att byta skidor. Det borde jag ha fått, sade hon till den norska tidningen VG.

"Inte självständiga"

Nu får Johaug skarp kritik från en av sina manliga landslagskollegor.

– Det var lite skrämmande att se, faktiskt, att de inte visste bättre. Men de fick en lektion. Det var en dålig bedömning, både av åkarna och kanske av vallateamet, säger Emil Iversen som även är son till de norska damernas landslagstränare, Ole Morten Iversen.

28-åringen, som vann dubbla VM-guld i Seefeld förra året, anser dock att det slutgiltiga beslutet om eventuellt skidbyte ligger hos åkararna själva.

– De är inte så självständiga som de kanske borde ha varit. Det är en liten läropeng. De måste hålla koll på sig själva och ta ansvar för det.

"Inget tvivel"

Iversen tillägger:

– Vi har ett bra vallateam, så vi lyssnar ofta på dem. Det var lite konstigt för oss killar att sitta och se på. Det var inget tvivel om att borde ha bytt.

Kvar av världscupsäsongen återstår endast en minitour från Quebec, Kanada, till Minneapolis, USA, samt avslutning i Canmore, Kanada.