Tränaren om Zlatan: Redan förändrat miljön

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Spada/TT
Zlatan Ibrahimovic finns med i Milans matchtrupp mot Sampdoria.

Milans tränare Stefano Pioli behöver inte leta efter orden när han pratar om Zlatan Ibrahimovic.

– Han är ingen normal person, han är väldigt speciell. Han är en otrolig spelare. Han har redan förändrat miljön här, säger Pioli.

Men släpper han fram Ibrahimovic redan mot Sampdoria?

50-talet supportrar väntade utanför grindarna vid Milans träningsanläggning Milanello, belägen utanför det lilla samhället Carnago, fyra mil nordväst om Milano.

Några spelare stannade kort sina bilar, vevade ned sidorutan och skrev autografer, andra trampade gasen i botten utan att ge fansen ens en kort hälsning.

Sportchefen, klubblegendaren Paolo Maldini stannade länge, pratade och skrev sitt namn på papper, tröjor och lät sig fotograferas.

Den alla väntade på?

Zlatan Ibrahimovic, förstås. Eller "Ibra", som de säger i Italien. Han dök inte upp innan presskonferensen med Pioli började.

"Siste att lämna planen"

Förklaringen gav den 54-årige tränaren:

– Han var den siste att lämna planen i dag. Ett riktigt proffs. Jag gillar verkligen att han är här. Jag har aldrig tränat honom tidigare. Han är mycket noggrann, det är uppenbart att han vill känna till alla detaljer, allt som pågår. Han är mycket uppmärksam och nyfiken.

Pioli har med Ibrahimovic i 23-mannatruppen som återstartar Serie A efter juluppehållet. Albin Ekdals Sampdoria väntar hemma på San Siro på måndagseftermiddagen.

Milantränaren ger en vink om att Ibrahimovic kan få en roll omedelbart, bara dagar efter återkomsten till klubben.

– Han är med i truppen, men det är två månader sedan han spelade match. Han ser bättre ut för varje träning. Alla som är med i truppen är aktuella för spel, säger Pioli.

På frågan om det bästa är att starta Ibrahimovic eller låta honom göra ett inhopp svarar Milantränaren luddigt:

– Han är vältränad och väl förberedd. Han har tränat väldigt bra sedan han kom. Men det är skillnad att träna för sig själv än med ett lag och man tappar rytmen för spelet.

Pioli mycket tacksam

Det kommer extra många åskådare till San Siro mot Sampdoria tack vare Zlatan. Påverkar det din uttagning?

– Nej, svarar Pioli kort.

Däremot uttrycker han sin glädje över att vid den här tidpunkten på säsongen få in Ibrahimovic i truppen.

– Jag är mycket tacksam. "Ibra" är något stort, något väldigt. Han har erfarenhet, talang. Han kommer att bidra varje dag. Det är för mig personligen en mycket stor erfarenhet som tränare att ha honom i laget.

Milan och Pioli är under stark press efter den knackiga hösten. Elfte plats i ligan duger inte och 0–5-förlusten mot Atalanta kort före juluppehållet var en svidande örfil.

"Ingen frälsare"

– Ibra är inte en frälsare för Milan. Han kommer betyda mycket för oss – och om ett tag ännu mer, men alla spelare i laget måste höja sig. Zlatan är en champion, har passionen och har redan satt en stark prägel, men det handlar om en lagprestation för att vi ska höja oss.

– Vi har visat att vi kan bättre. Vi måste visa våra fans att vi blir bättre, säger Pioli.

Publicerad: