Legendarens krav: Inga ryssar i NHL-premiären

Mattias Owen/TT

Publicerad 2022-09-20

I San Jose spelar bland andra ryske forwarden Aleksandr Barabanov, till höger. Arkivbild.

Stoppa de ryska spelarna från NHL-premiären mellan San Jose och Nashville i Prag.

Det kräver den tjeckiske målvaktslegendaren Dominik Hasek.

57-åringen, som var en av NHL:s allra främsta målvakter under sina år i Buffalo och Detroit, vill att de ryska spelarna utesluts från matcherna i Tjeckien den 7 och 8 oktober, skriver sajten Hockeysverige. Det med anledning av Rysslands pågående krig i Ukraina.

Enligt Hasek delar det tjeckiska utrikesdepartementet hans ståndpunkt.

“Förra veckan skickade utrikesdepartementet ett brev till NHL:s Gary Bettman och Bill Daly att det inte ligger i Tjeckiens intresse att låta ryska spelare komma till vårt land och spela matcher under den 7 och 8 oktober. Vi vill inte främja ryska aggressioner här. Vi vill främst skydda våra och våra allierades liv”, skriver Hasek på Twitter.

Dominik Hasek har i en intervju tidigare i år sagt att han ska göra allt han kan för att matcherna inte ska spelas i Tjeckien om ryska spelare tillåts delta.

Inga matcher i Sverige

I november möter regerande Stanley Cup-vinnaren Colorado Columbus två gånger om i finska Tammerfors.

Matcherna i Finland och Tjeckien, tillsammans med Nashvilles och San Joses försäsongsmatcher i Schweiz respektive Tyskland i början av oktober, är en del av ”NHL Global Series” där nordamerikanska hockeyligan placerar några matcher i Europa.

I år är första gången Sverige inte står värd för arrangemanget, som de senaste två säsongerna har ställts in på grund av coronapandemin.