Tomasson har plats för både Isak och Gyökeres

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-03-18

Svenska herrlandslagets förbundskapten Jon Dahl Tomasson under en pressträff på spelarhotellet inför torsdagens landskamp mot Portugal.

Får man plats med både Alexander Isak och Viktor Gyökeres i en svensk startelva?

Det måste man, är nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomassons svar.

– Man ska ha sina elva bästa spelare på planen.

Portugal på bortaplan på torsdag blir den 47-årige danskens första uppdrag som förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll. Det blir också en första glimt av den attraktiva anfallsfotboll som Jon Dahl Tomasson redan utlovat flera gånger.

– Om man spelar för mycket i sidled eller bakåt så kommer jag att bli uttråkad. Ni kommer också att bli uttråkade, säger Tomasson på måndagens presskonferens på spelarhotellet i Portugal.

– Jag vill spela snabbt. Jag vill spela framåt, med diagonala passningar. Man ska bara spela i sidled om bollen också går framåt. Varje passning ska ske inom en eller två sekunder.

Exakt vilken formation det blir är mindre viktigt, säger han. Men en sak verkar han tydlig med: de bästa spelarna ska in i startelvan. Det innebär att Alexander Isak och Viktor Gyökeres – som skulle kunna konkurrera om samma anfallsposition – får plats oberoende av varandra.

– Det är två väldigt bra spelare. Viktor gjorde hattrick häromdagen dessutom så han kommer nog in med mycket självförtroende. Vi måste arbeta utifrån att kunna spela med båda samtidigt, för det är två spelare i toppklass, säger Tomasson.

I det fallet går han till en av sina stora inspirationskällor Johan Cruijff, nederländaren som ses som en av fotbollens största både som spelare och ledare.

– Cruijff sade någon gång att man ska ha sina elva bästa spelare på planen.