TT-Sport

Jonssons VM: Guld, silver, brons

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. Hon kom till VM med målet att ta en medalj.

Det blev tre.

En sliten Helena Jonsson kammade hem bronset i damernas VM-avslutning i Pyongchang.

– Det här kommer nog ta ett tag att smälta, skrattar hon efter söndagens masstart.

Hon var trött, sliten och hade fem VM-lopp i benen inför söndagens VM-avslutning i Sydkorea.

Ändå blev det en till pallplats för 24-åriga Helena Jonsson - som fått gruvlig revansch för medaljmissarna i Östersund i fjol.

Då grät hon besvikelsens tårar över de uteblivna framgångarna i hemma-VM.

Nu - nästan så långt bort från hemmabanorna man kan komma - kan hon räkna in tre medaljer.

– Helt fantastiskt. Det är över all förväntan, säger bronsmedaljören till TT efter söndagens lopp.

– Allt kändes bara skit innan. Jag var fruktansvärt trött och kände på uppvärmningen att det här blir nog ingen rolig dag. Men det blev det ändå.

Förklaringen till framgången: Hon bet ihop, körde på - och såg slutet på en tuff VM-vecka.

– Jag försökte ignorera smärtan och bara ta ut det allra sista i kroppen, säger Jonsson.

– Jag tänkte att det är sista gången jag åker upp för de här jäkla backarna.

"Trött i huvudet"

Inställningen gav ett brons, men det var även nära en ännu högre placering för svenskan. Efter att bara ha bommat ett skott inför sista skjutningen kunde Jonsson ha gått upp i ledning med ett fullt skytte - men det blev ytterligare en bom i det annars så säkra stående skyttet.

– Jag var inte bara trött i benen utan i huvudet också. Det var en kamp att försöka sätta skotten, säger Jonsson som gick ut som fyra efter sista skyttet, tio sekunder efter ledande ryskan Olga Zajtseva.

Jonsson körde sedan både förbi och ifrån ukrainskan Vita Semerenko, men då jakten på silverplatsen skulle börja räckte krafterna inte riktigt till.

Hon hade till sist 12,5 sekunder upp till segrande Zajtseva och fem sekunder upp till tvåan Anastasija Kuzima, Slovakien.

– Jag kände i sista backen att jag tog in rätt mycket, men backen var lite för kort. Sen vet jag inte om jag hade orkat någon längre backe heller, skrattar Jonsson - som ändå får vara nöjd med sitt VM-facit.

"En nationalhjälte"

Guld i jaktstarten, silver i mixedstafetten och nu alltså brons i masstarten.

– Jag tycker att Helena är en större nationalhjälte i dag än hon var i mixedstafetten. Man märker på henne att hon är trött, men hon samlar ändå ihop sig och gör en helgjuten insats, säger förbundskapten Staffan Eklund till TT.

Jonsson själv kan inte riktigt hålla med förbundskaptenen. Efter guldet förra helgen värderar hon medaljen från mixedstafetten högst:

– Att få ta en medalj med ett lag är fantastiskt. Och att dessutom få göra det med David (Ekholm, sambon) var helt otroligt, säger hon.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport