Monfils siktar på andra SO-segern

Tennis. En svensk tränare och kinesisk medicin är betydande ingredienser i årets framgångsrecept för den franske tennisstjärnan Gaël Monfils.

"Mikael Tillström har hjälpt mig oerhört mycket", konstaterar Monfils, toppseedad i Stockholm Open nästa vecka.

Monfils har klättrat upp på åttonde plats på världsrankningen efter att ha gått till semifinal i US Open tidigare i höst. Han nådde även sin bästa placering i Australian open i början av året, kvartsfinal, har tagit en titel (i Washington) och varit i final i ytterligare två ATP-turneringar i år.

Målet i Stockholm Open är förstås att vinna.

"Jag går för seger i alla turneringar som jag startar i. Men alla, oavsett rankning, är farliga inomhus. Underlaget är snabbt, det är perfekt för duktiga servare och det kan alltid bli överraskningar", svarar han i en mejlintervju med TT.

Monfils vann Stockholm Open 2011, det år som är hans hittills främsta resultat- och rankningsmässigt.

"Men jag tycker att det här året har varit bättre när det gäller jämnheten. Jag har spelat bra i de stora turneringarna under hela året. Förhoppningsvis fortsätter det säsongen ut."

Hyllar Tillström

Han vill inte berätta om framgångarna kommit på grund av förändrade träningsmetoder, men säger att han har ett bra tränarteam och jobbar hårt. Monfils tycker att tränaren Mikael Tillström, som han fått hjälp av sporadiskt tidigare men fullt ut från och med i år, har betytt mycket.

"Mikael har stor erfarenhet som spelare och tränare. Han är tuff ibland, men förstår mycket väl min personlighet och vet hur han ska anpassa sig. Vi har en mycket bra relation."

Monfils har varit väldigt skadedrabbad genom åren i bland annat rygg, axel, handled, lår och knä. Men i år har han varit hel och frisk - förutom att ett virus stoppade hans medverkan i Franska mästerskapen.

"Det beror på att min fysio är specialiserad på kinesisk medicin. De teknikerna har fungerat väldigt bra på mig. Jag känner också min kropp bättre nu och vet hur jag ska lägga upp mitt spelschema så jag också får in viloperioder."

"Ingen show"

Skadorna har delvis varit resultatet av Monfils spektakulära spelstil som är väldigt atletiskt. Han kastar sig gärna efter bollarna. Men det tänker han inte sluta med, trots skaderisk och att han nyss fyllt 30.

"Så länge som kroppen håller och jag är väl förberedd borde jag kunna fortsätta med samma spelstil. Och det är ingen show. Jag är atletisk och det hjälper mig att nå bollar som andra inte kan nå. Det kan vara spektakulärt ibland, men det är inte med avsikt. Jag vill bara nå bollen."

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln