Falk sugen på pallen igen

TT-SPORT

Skidor. Hanna Falk fick vänta i nästan sex år på pallplatsen förra helgen.

Nu ska väntan helst inte bli längre än till på söndag.

– Banan här passar mig, säger hon inför sprinten i Davos.

Hanna Falk slog igenom redan som 20-åring med två världscupsegrar i sprint vintern 2009-10. Säsongen därpå stod hon på pallen igen, innan problemen började. Falk drabbades 2011 av twar, fick en hel säsong spolierad, och har sedan haft en krokig väg för att komma tillbaka till den skidåkare hon en gång var.

Tredjeplatsen i Lillehammer, bakom norska duon Heidi Weng och Maiken Caspersen Falla, var därför minst sagt efterlängtad.

– Sedan jag var sjuk så har målet varit att komma tillbaka och det är klart att det är pallplatser som räknas. Det var stort att få nå dit efter mycket kämpande, säger Ulricehamns-åkaren.

Extra skön var framgången efter en fjolårssäsong där Falk hade en del motgångar.

– Jag var lite småförbannad efter förra säsongen, att jag inte fick till det. Då var jag fyra som bäst (i Stockholm) och vurpade några gånger.

Fokus på fristil

Nu leker skidlivet inför världscuphelgen i Davos. Där är det till skillnad från i Lillehammer fristilssprint som gäller, dessutom på en bana där Hanna Falk har blivit femma i världscupen två vintrar i rad.

– Jag har haft lite extra fokus på skejt eftersom det är fristil i sprinten i VM i Lahtis, säger 27-åringen på telefon från Schweiz.

– Och banan passar mig bra. Den är ganska snabb, men ändå utslagsgivande, och jag har kört den många gånger.

Imponerat flera gånger

Det låter som upplagt för nya framgångar för "Falken", som förutom pallplatsen har visat flera tecken på att hon är tillbaka på allvar. I VC-genrepet i Bruksvallarna vann hon sprinten före Stina Nilsson och på milen i Ruka blev hon 14:e, vilket var bästa världscupplaceringen någonsin i ett distanslopp.

Förbundskapten Rikard Grip är glad över att se Hanna Falk vassare än på länge.

– Hon har haft en väldigt positiv utveckling under hela träningsåret, så vi har haft en känsla av att det har fungerat väldigt bra, säger han.

– Men det var värdefullt för henne att få kliva upp på pallen. Väldigt, väldigt roligt att det lossnar för henne och att hon får visa vilken kapacitet hon har.

TT