Artemis utjämnade i dramatisk segling

Publicerad 2017-06-05

Segling. Underläge med 0-1 i matcher och problem i den andra seglingen.

Då hittade svenskbåten Artemis plötsligt rätt, passerade Japan och kvitterade kvartsfinalen i America's Cup.

Det såg dystert ut för svenskbåten Artemis under första dagens kvartsfinalseglingar mot Softbank.

Den japanska båten tog enkelt hem den första seglingen trots att Artemis vann starten. Softbank var snabbare och framför allt såg rorsmannen Dean Barker ut att skaffa sig ett ordentligt övertag på sin "svenska" kollega Nathan Outteridge.

I den andra seglingen tog Barker starten och Artemis låg riktigt illa till.

Då kom plötsligt ett par japanska misstag - bland annat föll Barker när han skulle byta sida i båten - och svenskbåten kunde passera. Därefter hittade Outteridge helt rätt i manövrarna in mot mål.

Artemis vände förlusten med över 20 sekunder i den första matchen till en seger med nära 30 och har 1-1 i bäst av nio seglingar.

"Det var fysiskt jobbigt i dag och tuffa förhållanden med mycket skiftande vind. Vi är inte nöjda med 1-1 men glada att det inte står 0-2", säger grindern Anders Gustafsson i ett pressmeddelande.

I den andra kvartsfinalen fick Landrover Bar stora problem direkt. En kolfiberdetalj i vingen, det vill säga det stora seglet, gick sönder och den brittiska båten tvingades ge upp den första matchen mot Emirates, Nya Zeeland. Reparationerna blev en kapplöpning med tiden som Landrover Bar förlorade. Båten hann inte ut till den andra matchen och Emirates leder därmed med 2-0.

TT