Svenskt och finskt i Svenska rallyt

Publicerad 2017-02-12

Rally. Det blev finländskt och svenskt segerjubel i Svenska rallyt.

Varsin tung seger som väckte framtidsdrömmar hos Jari-Matti Latvala och Pontus Tidemand.

För Latvala att plocka hem totaltiteln i VM-serien och för Tidemand att snart få köra en WRC-bil.

Latvala dominerade stort i avslutningen, vann söndagens samtliga tre specialsträckor och plockade med god marginal hem sin fjärde totalseger i Svenska rallyt.

En seger som gjorde finländaren nästan mållös.

– Det är fantastiskt. Det är ett nytt team och en ny bil, det går inte att beskriva, sade Latvala som körde för Volkswagen fram till i höstas då den tyska biltillverkaren överraskande och över en natt drog sig ur rally-VM.

Finländsk satsning

I stället fick han kontrakt hos Toyota som gjort comeback i rally-VM och som gör en finländsk satsning. Gamle rallyhjälten Tommi Mäkinen, fyrfaldig världsmästare, är stallchef och förarna är också finländare.

– Vi är på en bra nivå nu, men nu blir det svårare med nästa deltävling i Mexiko. Men jag är verkligen motiverad att gå för VM-titeln, sade han till SVT.

Med sin fjärde seger i Värmlandsskogarna är Latvala bättre än sin stallchef som tog tre segrar i Svenska rallyt.

Latvala gick också upp i VM-ledning före Sébastien Ogier, fransmannen som vunnit VM-serien de fyra senaste åren och som nu slutade trea, nästan en minut bakom finländaren.

Tvåan Ott Tänak, Estland, var bara 3,8 sekunder efter Latvala inför den sista dagen, men kunde aldrig göra avslutningen riktigt dramatisk. Till slut skiljde 29,2 sekunder.

"Bland det största"

Pontus Tidemand har dominerat WRC2-klassen stort och gjorde inga misstag under avslutningsdagen. Segermarginalen till tvåan Teemu Suninen, Finland, blev 51,8 sekunder.

För värmlänningen var det en dröm som gick i uppfyllelse att få vinna inför hemmapubliken - men det finns fler drömmar att förverkliga.

– Målet är ju att sitta i en WRC-bil snart, sade Tidemand till SVT.

Han siktar på att vinna totaltiteln i WRC2-klassen och segern i Svenska rallyt var första steget på vägen.

– Fantastiskt. Det betyder väldigt mycket för mig och mitt team. Det här är bland det största jag har varit med om, sade Skodaföraren som blev nia totalt.

Att få in en svensk förare bland de stora vore förstås rena drömmen också för Svenska rallyt.

Kanske är Tidemand där till nästa år?

TT