Besviken Skoglund snuvad på titelmatch

TT-SPORT

Boxning. I ilskan över att åter ha blivit snuvad på match om Europatiteln kräver proffsboxaren Erik Skoglund i ett öppet brev en förklaring av Europeiska boxningsförbundet EBU.

Men svensken har chans till en ännu större titelmatch under 2017 - den om WBA-bältet.

Efter Erik Skoglunds seger över kosovoalbanen Timy Shala i lätt tungvikt om den vakanta internationella WBA-titeln, nivån under stora WBA, hemma i Nyköping i början av december, låg vägen öppen för en titelmatch för den 25-årige svensken.

Sidsteppad igen

Men mötet med EBU-mästaren Robert Stieglitz har frusit inne. När parterna inte kunde komma överens och man väntade på att bästa budet skulle avgöra var matchen skulle gå så kom plötsligt besked från EBU att tysken Stieglitz var fri att möta vem han ville.

I ett öppet brev till EBU-ordföranden Bob Logist konstaterar Skoglund, som har 26-0 i matchfacit, att det inte är första gången han sidsteppats inför en titelmatch. Det hände senast när Stieglitz klev in från en annan viktklass och knep titeln.

"Ända sedan jag var barn har det varit mitt mål att vinna Europatiteln. Det gör mig ledsen att säga att jag nu tappat mycket respekt för EBU... och jag tycker att jag har rätt till en förklaring", skriver Skoglund.

Är förste utmanare

Oavsett turerna kring Europatiteln kan dock Skoglund få en stor titelmatch nästa år. Han är förste utmanare till segraren i mötet mellan WBA-titelhållaren Nathan Cleverly, Wales, och utmanaren Jürgen Bremer, Tyskland, som är planlagd till våren. Ett bälte som väger tyngre än Europatiteln.

– Om Erik skulle förlora en match om Europatiteln så skulle det kunna försämra hans chanser att få en match om WBA-titeln, säger Edward Roff, PR-kontakt i Skoglunds stall Team Sauerland till TT.

– Men Erik har alltid sett Europatiteln som prestigefylld. Men det är inte hela världen för honom. Han kan ändå få en titelmatch.

TT