Kalla: "Engagemanget är helt ofattbart"

TT-SPORT

Skidor. Charlotte Kalla står på startlinjen i världscupen för första gången sedan hon drabbades av förmaksflimmer.

Tiden borta från tävlandet på högsta nivå har varit frustrerande - men hon har fått mycket stöd.

– Det är helt ofattbart vilket engagemang det är och att så många är så måna om att jag ska må bra, säger hon.

Säsongen började tufft för Charlotte Kalla. En förkylning satte stopp i Sverigepremiären i Bruksvallarna, och i världscuppremiären i Ruka tog det tvärstopp i spåret. Förklaringen var att skidstjärnan drabbats av förmaksflimmer - och sedan dess har Charlotte Kalla avstått tävlingarna i världscupen.

"Varit frustrerande"

– Det har varit lite frustrerande, framför allt i början att inte veta riktigt, säger Kalla på hotellet där den svenska skidtruppen bor under den första delen av Tour de Ski.

– Just i och med att jag gillar att följa en plan, jag fick utmana mig själv där att verkligen lyssna på kroppen.

TT: Har du varit orolig?

– Nej, jag har nog aldrig varit särskilt orolig. Men sen när jag kände att jag inte hade samma tryck i kroppen var det mer en frustration att det var som borta. Då var jag inte sugen på att tävla, det är ju inget kul.

TT: Det har alltså varit mer frustration än oro?

– Ja, så har det varit hela tiden. Tror det beror mycket på att jag träffat skidåkare tidigare som också haft hjärtproblematik. Och det betydde jättemycket att jag fick göra undersökningen direkt.

Under tiden har hon också märkt av ett stort stöd från det svenska folket.

– Jo men verkligen, jag har fått väldigt mycket hälsningar och värmer otroligt mycket. Samtidigt kan jag också känna, gud att alla är så oroliga när inte jag själv är det - ni behöver inte vara det, säger hon och ler.

Kör hela touren

Det ser ut som att Charlotte Kalla njuter av att vara tillbaka i de här miljöerna.

De schweiziska alperna bjuder på strålande sol - men barmark så när som på bergstopparna och på tävlingsbanan.

– Det var jättefina förhållanden på banan, fina spår och så. Det är helt otroligt med tanke på hur lite snö det är.

Hon berättar att hon går in för att köra hela den tuffa touren, som avslutas först den 8 januari med klättringen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme.

– När man blickar framåt mot tävlingsprogrammet så är det väldigt varierat och utmanande. Som masstarter, det är sånt som jag verkligen behöver. Jag behöver vara ute på världscupen och vara i de här situationerna. Mest hoppas jag att jag ska hitta en go känsla. Det har varit en lång träningsperiod nu, jag är väldigt sugen att dra på mig västen igen.

TT:s utsända, Val Müstair