Aho fixade Skellefteå-segern

TT-SPORT

Ishockey. Efter stora besvär kunde Skellefteå till slut besegra Leksand med 4-3 i förlängningen. Matchhjälte blev backen Sebastian Aho som på egen hand åkte sig fri och satte segermålet efter 1.13.

– De har ett jätteläge innan vi kan avgöra. Vi får lära oss av det här, säger Skellefteåtränaren Fredrik Öberg, som inte var nöjd med sitt lags insats totalt sett.

Det var däremot kollegan Per-Erik Johnsson i Leksandsbåset.

– Det är klart att vi gärna skulle ha haft två poäng men får vara nöjda med en. I tredje perioden hamnar vi under hård press men reder ut det, säger "Perra".

Efter att ha kammat noll i säsongens båda tidigare möten mot Skellefteå startade Leksand bättre den här gången. Dalkarlarna hade inga större problem att sätta stopp för hemmalagets framstötar och kunde också ta ledningen med 1-0 efter 3.09. Det var efter ett skott ur liten vinkel från Eric Castonguay som Skellefteåmålvakten lämnade retur rakt ut i banan. Pucken träffade benet på William Wikman och studsade i mål.

– Vi kommer ut på hälarna, är inte påkopplade, säger Fredrik Öberg.

Mål av Holloway

Efter en bra avslutning kunde Skellefteå ändå gå in till pausvila efter den första perioden med en 2-1-ledning efter mål av Pär Lindholm och Bud Holloway.

Lindholm hade just kommit tillbaka efter en lång skadeperiod när han blev avstängd. Nu var han tillbaka igen och gjorde mål direkt. Han fick pucken ute vid sargen, drev in i banan och lyfte med en backhand in 1-1 bakom Leksands målvakt Henrik Haukeland.

Sedan var dags för Bud Holloway att göra mål igen för Skellefteå. Det var två och ett halvt år sedan sist. Holloway höll sig framme på en målvaktsretur och gjorde 2-1 efter 14.35.

– Vi känns inte ödmjuka i det läget utan tror att det ska lösa sig. Leksand hade bud på flera mål i vårt powerplay i början av andra, säger Fredrik Öberg.

Det blev bara ett. Bud Holloway syndade i numerärt överläge, dribblade en gång för mycket och blev av med pucken till Leksands Martin Karlsson. Leksandsspelaren fick öppen gata mot Skellefteåmålet och kunde kvittera till 2-2.

Nära Leksandseger

Den tredje perioden blev en enda lång Skellefteåpress. Målet kom också efter 11.10 när Henrik Hetta från liten vinkel kunde slå in 3-2, matchavgörande trodde nog de flesta.

Men Leksand gav inte upp och tog chansen när man fick den. I numerärt överläge kvitterade Sondre Olden och tog matchen till förlängning.

– I tredje gör vi en riktigt, riktigt bra period. Innan dess var det inte lika bra, säger Fredrik Öberg.

Leksand hade en jättechans att vinna i förlängningen men Joni Ortio i hemmamålet kunde avvärja friläget och sedan slog Sebastian Aho till och avgjorde.

Ortio stod för den målgivande passningen när Aho från egen zon åkte igenom och satte segermålet.

TT