TT-Sport

Syriskt lag hoppas ännu på Gothia

TT-SPORT

Göteborg. Ett fotbollslag från staden Qamishli i norra Syrien har nekats inresetillstånd i Sverige och stoppas från deltagande i Gothia Cup. Företrädare för laget har överklagat beslutet, som fattades av den svenska ambassaden i Jordaniens huvudstad, Amman.

Ambassaden har möjlighet att själv ompröva sitt beslut, innan en överklagan skickas vidare till nästa instans, som är migrationsdomstolen.

– Vi har bokat om flygbiljetterna till på måndag, säger Malek Laesker, vice ordförande i Syrisk arabiska kulturföreningen i Göteborg, till TT.

Enligt Laesker betalar föreningen resan till Sverige för laget, som även ska bo i föreningens lokaler.

Sveriges ambassad i Damaskus är stängd på grund av oroligheterna. Pojklaget, med ledare, fick resa genom hela Syrien för att söka visum på ambassaden i Jordaniens huvudstad, Amman.

– De åkte till Amman 28 juni, och stannade sedan där i väntan på besked. Vi har vänner i Amman, säger Malek Laesker, vice ordförande i Syrisk arabiska kulturföreningen i Göteborg, till TT.

Enligt Laesker betalar föreningen resan till Sverige för laget, som även ska bo i föreningens lokaler. Om det alls kommer hit. Ambassaden avslog ansökan, och laget åkte hem till Qamishli för några dagar sedan.

– Vid gränsen mellan Jordanien och Syrien blev lagets buss beskjuten. En pojke blev träffad i handen, och tre personer skadades av splitter. Alla fönster gick sönder, säger Laesker.

Han tror att de som sköt var ute efter att skada poliser vid gränsövergången. Alla de fyra skadade kunde senare åka hem.

Gothia Cup uppger att klubben fick beskedet "för ett antal dagar sedan".

Tre lag från den syriska fotbollsklubben Al Farasa som är anmälda till Gothia Cup har däremot fått tillstånd för inresa i Sverige.

Fyra spelare i lagen har dock fått avslag på sina visumansökningar.

Utrikesdepartementet bekräftar att ett lag från Syrien, som sökt visum för att delta i Gothia Cup, nekats inresa i Sverige.

– Skälen för beslutet är sekretessbelagda, så jag kan inte säga mer om det enskilda fallet. Men generellt gäller att det görs individuella bedömningar av varje person, säger Jenny Häggmark på UD:s presstjänst till TT.

– Det man undersöker är om det finns rimliga tvivel om att personen inte kommer att återvända till hemlandet och om syftet med resan inte är det som uppgivits i ansökan.

Dessutom görs en bedömning av säkerhetsläget i den visumsökandes hemland. Man undersöker också om personen tidigare besökt Schengen-området och sedan återvänt, eller tidigare sökt visum eller asyl och fått avslag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport