Publicerad:

Falk i guldform hoppas få starta

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Adam Ihse/TT
Göteborgs Jennifer Falk under fotbollslandslagets träning på Ullevi inför EM-kvalmatcherna mot Lettland och Island

Zecira Musovic vaktade det svenska målet senast. Men det är Jennifer Falk som kommer till EM-kvalsamlingen med vind i ryggen och ett SM-guld inom räckhåll.

– Det är klart att det är skönt att ha med sig, säger Falk inför torsdagens EM-kvalmatch mot Lettland.

Atlético Madrids Hedvig Lindahl är fortsatt skadad och förbundskapten Peter Gerhardsson måste på nytt välja vem som ska vakta Sveriges mål i hennes frånvaro.

Under den senaste EM-kvalsamlingen fick Jennifer Falk stå i 8–0-segern hemma mot Ungern, medan Zecira Musovic tog plats mellan stolparna när Sverige spelade 1–1 i gruppfinalen borta mot Island.

Det går att tolka som att Musovic är Gerhardssons val när det vankas tuffare motstånd, men givet är det inte. Själv ger han inga ledtrådar om hur han tänker inför de två kommande hemmamatcherna, mot jumbon Lettland på torsdag och mot Island på tisdag.

– Utgångsläget efter de senaste landskamperna är att det är väldigt jämnt. Sedan får vi se vem vi väljer. Den som vi tycker är bäst ska stå. Ibland är det lite beroende på motstånd och ibland hur formen är. Den här veckan får utvisa vem som ska stå mot Lettland och mot Island, säger Peter Gerhardsson.

Falk i guldform

Sett till vad som hänt sedan den senaste landslagssamlingen är det klar fördel Jennifer Falk. Hennes Göteborg har gått som tåget, vunnit tre av fyra allsvenska matcher och tagit ett hårt grepp om SM-guldet med tre omgångar kvar. Falk har dessutom bara släppt in ett mål på sina fem matcher (fyra i allsvenskan, en i cupen) sedan den senaste EM-kvalmatchen.

– Det är klart att det är skönt att ha med sig det i ryggen. Men oavsett hur det har gått så är det viktigt att fokusera på det vi är här för att göra, säger hon.

Zecira Musovics Rosengård har samtidigt tappat förstaplatsen till just Göteborg efter en oväntat skakig period med tre oavgjorda och en förlust. Men Musovic går in med inställningen att hon ska övertyga Gerhardsson om att det är henne han ska satsa på.

– Jag strävar efter att få spela så mycket som möjligt och varje gång jag inte får det blir jag besviken. Jag gör allt jag kan för att övertyga Peter om att det är jag som ska spela, säger Musovic.

Jennifer Falk vågar inte spekulera i hur Gerhardsson tänker, om tanken är att målvakterna ska stå var sin match på nytt och vem som i så fall får äran att starta mot Island, i en match som kan avgöra vilket av länderna som vinner gruppen och blir klart för EM.

– Jag vill ju gärna stå alla matcher som går att stå. Men oavsett om man spelar en eller två eller ingen så gäller det att göra det bästa av situationen, att stötta den som spelar eller att vara fullt fokuserad på att själv spela, säger Falk.

"Mer jävlar anamma"

På landslagsnivå har Hedvig Lindahl varit självklar förstamålvakt under många år. Att Gerhardsson inte har pekat ut en tydlig ersättare är ändå inget större problem, säger både Jennifer Falk och Zecira Musovic.

– Det är en strategi som Peter och gänget väljer, och det är bara att respektera, säger Zecira Musovic.

– Antingen så blir man mer defensiv av det och att det då försämrar ens kvalitet, eller så blir det mer jävlar anamma. Och jag gillar att tävla så det blir nog jävlar anamma som kommer fram hos mig, ”okej, om ni inte är övertygade så ska jag göra allt jag kan för att försöka övertyga er”.

Jennifer Falk är dessutom ganska van vid situationen. De senaste åren har hon långa stunder delat målvaktsposten i Göteborg med nederländskan Loes Geurts, och menar att sådan konkurrens snarare skapar extra kämpaglöd.

– Det positiva är att man får träna med jättebra målvakter och får den sparringen, att du måste visa varje träning att du ska stå. Och negativt är ju att du inte får hundra procent matchtid, säger Falk.

Publicerad:
Publicerad: