Sverige chanslöst utan Haak

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-05-19

Sveriges Anna Haak och de andra i volleybollandslaget kunde inte rå på Belgien i söndagens Golden League-match. Arkivbild.

Belgien var storfavorit redan före matchen.

När en slutkörd Isabelle Haak dessutom tvingades stå över, var Sveriges volleybolldamer som väntat numret för litet i Golden League.

Förlusten skrevs till 0–3 i set.

Den svenska segern i premiären mot Spanien tidigare i veckan kändes ännu viktigare efter söndagens klara förlust. Belgien, med storstjärnan Britt Herbots i spetsen, var en helt annan nöt att knäcka och matchen var över redan efter tre set.

Setsiffrorna skrevs till 17–25, 19–25, 14–25 utan att Sverige var riktigt nära att hota belgiskorna.

Otacksam uppgift

Det svenska laget saknade också sin klart största stjärna, Isabelle Haak. Coneglianoproffset har haft en hektisk vår med mängder av viktiga matcher i såväl den italienska ligan som Champions League, och behövde helt enkelt vila. Att hon stod över mot Belgien, som normalt sett ska slå Sverige, kan ha varit taktiskt smart.

– Jag tycker att vi sliter på bra. Det är en tuff match, de gör mycket bra saker. Vi kämpar på bra men det blir inte riktigt som vi vill, säger Paulina Lindberg, som ersatte Haak som högerspiker, till SVT.

– Det var jättekul att känna på bra motstånd. Men det är svårt att ta över ”Bellas” skor, hon drar ett stort lass och det är svårt att fylla hennes roll.

Azerbajdzjan nästa

Fyra matcher återstår i gruppspelet, närmast mot Azerbajdzjan och Rumänien i rumänska Blaj nästa helg. De tre bästa går vidare till ”Final four” i Tjeckien i mitten av juni, dit värdnationen redan är direktkvalificerad.

Förutom en turnering i sig ligger resultaten i European Golden League också till grund för vilka som får spela VM. Redan nu har 16 av 24 länder säkrat en plats i världsmästerskapet 2025, och därutöver ska värdnationer och de högst placerade länderna på världsrankningen fyllas på.