"Det är väldigt hårt virke i honom"

Av: TT

Publicerad:
Wolfgang Pichler och Anna Magnusson under skidskyttelandslagets pressträff under VM i Östersund.
Foto: Jessica Gow/TT
Wolfgang Pichler och Anna Magnusson under skidskyttelandslagets pressträff under VM i Östersund.

Legendariska skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, 65, håller på att återhämta sig från en hjärtinfarkt.

Hans gamla åkare i svenska landslaget andas ut.

– Det är väldigt hårt virke i honom, säger Sebastian Samuelsson.

Det var under en cykeltur hemma i Ruhpolding som Wolfgang Pichler kollapsade. Han kördes till sjukhus och där konstaterades att han drabbats av en hjärtinfarkt. Där försattes han i konstgjord komma. Det har nu snart gått en månad sedan demontränaren vaknade.

– Jag var i koma i tre dagar, men det positiva var att jag var vältränad – det hjälpte mig. I början visste ingen hur det var med min hjärna, de trodde att jag var död, sade han då till SVT.

Pichler har varit svensk landslagstränare i flera omgångar. Senast 2015-2019 då han var med och gjorde Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg och Mona Brorsson till världsåkare.

Skämtat om det

Tyskens gamla adepter höll andan när han kämpade för sitt liv på sjukhuset i Tyskland.

– Man blev rädd och jag tycker det var väldigt jobbigt. Wolfgang är en person jag verkligen bryr mig väldigt mycket om och det var en väldigt tråkig nyhet att få, men det känns bra att det gick så pass bra som det gjorde, säger Sebastian Samuelsson.

Har du själv haft någon kontakt med honom?

– Jag pratade med honom för någon vecka sedan och han var trött så klart, men det var skönt att höra att han var väldigt normal i övrigt. Han är stark Wolfgang, det är väldigt hårt virke i honom.

Mona Brorsson:

– Det var en liten chock. Det var några dagar när man var riktigt orolig och inte visste hur det skulle gå. Det är en enorm lättnad att höra att han är på väg tillbaka.

Öberg orolig

Hanna Öberg chockades också av beskedet om Pichlers hjärtinfarkt:

– Man blev orolig så klart. Just med Wolfgang så pratar han ofta om att "it's not so easy to die" och så där. Men så blir man medveten om att livet är skört ändå. Han har levt ett hårt liv, men det känns jättebra att han är på banan igen och kommit en bit i sin återhämtning, säger Öberg.

Sedan 2019 är 65-åringen anställd av SOK som talangutvecklare där ansvaret ligger på att förbereda unga vinterolympier för att lyckas satsa mot världstoppen.

Publicerad: