TT-Sport

Ekholms VM-skräll: Femma i distansen

TT-SPORT

Pyongchang, Sydkorea. I söndags fick han jubla över sambon Helena Jonssons VM-guld.

På tisdagen var det dags för eget jubel.

– Vi har kvar lite skumpa att fira med, skrattar David Ekholm efter sin överraskande femteplats i distansloppet.

Han kom till skidskytte-VM som siste man in i truppen och fick höra av förbundskapten Staffan Eklund att han inte skulle räkna med att få åka ett enda lopp.

Med en 25:e plats i sprint som bästa resultat i VM-sammanhang och en 14:e plats som bäst i världscupen (också det i sprint) var David Ekholm truppens givna reserv i sydkoreanska Pyongchang.

När så både Björn Ferry och Carl Johan Bergman valde att stå över distansloppet över 20 km fick 30-åringen dock chansen - och som han tog den.

– Jag har varit beredd varenda dag att hoppa in, säger Ekholm till TT efter karriärens bästa lopp.

– Åker man på ett VM måste man varenda morgon ställa in sig på att kanske stå på startlinjen.

Körde för medalj

Det stora leendet ville aldrig slockna efter att det stått klart att han slutat femma på tisdagen. Med bara en bom totalt - som kom i andra liggande skjutningen - körde David Ekholm för medalj på sista varvet.

Han korsade mållinjen som trea, men när samtliga åkare gått i mål hade han petats ner till femteplatsen - 26,3 sekunder efter VM-kungen Ole Einar Björndalen, Norge, som trots tre bom tog tredje raka guldet i Sydkorea.

Christoph Stephan, Tyskland, blev tvåa medan Jakov Fak, Kroatien, tog bronset.

– Jag visste inte förrän jag var i mål hur pass bra det hade gått, men hörde att de ropade "du kör för medalj!" i spåret, säger Ekholm.

Någon besvikelse att det inte blev en pallplats finns inte.

– Nej, absolut inte. Jag är väldigt nöjd med hur jag genomförde loppet och jag gör ju ett ganska bra "pers", nio placeringar bättre.

TT: Hur har du påverkats av Helenas guldlopp?

– Det är klart att det har höjt stämningen och att man blivit på bättre humör. Men det var inget jag åkte och tänkte på direkt, säger Ekholm som väntat längre än många andra på framgångarna.

Stafettplats troligtvis klar

Att den första topplaceringen skulle komma först vid 30 års ålder fanns nog inte i planerna när han deltog i sitt första VM 2004.

– Det har ju inte gått spikrakt direkt. Men jag har aldrig släppt mitt mål, säger han.

Förbundskapten Eklund kan bara hålla med - och öppnar dessutom upp för en plats för Ekholm i söndagens herrstafett.

– Det här var en stor överraskning. Nu blir det svårt att undvika att ha med David i stafetten, men vi får se, säger Eklund till TT.

TT:s utsända

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport