TT-Sport

Dyr NHL-nota för svensk ishockey

TT-SPORT

Stockholm. Svensk ishockey har förlorat cirka 40 miljoner kronor sedan avtalet med NHL upphörde i fjol.

Trots den blåsningen är det med öppna armar NHL tas emot i Sverige.

– Det finns ingen anledning att se NHL som en fiende, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Det avtalslösa förhållandet innebär att svenska klubbar sedan i fjol inte får ett öre för de spelare som väljer att flytta till NHL. Tidigare låg den ersättningen på 200 000 dollar, motsvarande cirka 1,4 miljoner kronor, per svensk spelare och för utländska spelare bestämdes ersättningen av hur många år de spelat i Sverige.

Sedan Europaförbunden i fjol sade upp avtalet har 32 spelare flyttat till Nordamerika. Av dem kommer 30 från elitserien och 23 av dem är svenska spelare. Två kommer från allsvenska Västerås, däribland Patrik Berglund som i helgen spelar i Globen med St Louis Blues mot Detroit.

– Förhoppningen är ju att vi ska få ett bättre avtal än tidigare, i så fall har det varit värt priset, säger Färjestads vd Håkan Loob, just nu tjänstledig då han ska leda en utredning om elitseriens framtid.

Positivt besök

Både Loob och Englund ser, trots det avtalslösa förhållandet, NHL som en tillgång. Backa bandet ett antal år så var tonen hårdare.

I dag är det öppna armar när NHL kommer till Sverige och spelar seriematcher.

– Naturligtvis är det positivt med så många svenskar på isen. De allra flesta ungdomar har NHL som mål och det målet går via elitserien och Tre Kronor. Dessutom kommer ju flera spelare tillbaka till elitserien varje år från NHL, vilket lyfter vår hockey. Så det är viktigt att vi har bra relationer, säger Englund.

TT: Det finns ingen risk att NHL spelar här med en framtida Europaexpansion som baktanke?

– I våra diskussioner med dem ser vi inga såna ambitioner. Tittar man på NHL:s egen situation hemma så har de ett antal klubbar som går dåligt ekonomiskt, säger Englund.

Produktionsfabrik

Loob ser gärna NHL som en samarbetspartner, men då handlar det inte om att spela seriespel tillsammans.

– Man ska aldrig säga aldrig, men det känns långt bort. De är så oerhört kommersialiserade där borta. Däremot är det bra att ha ett samarbete för att exempelvis kunna sätta gränser. Detroit, som vi mötte tidigare i veckan, har ingen önskan att jaga livet ur oss. Men vi har ju blivit en produktionsfabrik för NHL och då gäller det att vi får ersättning för det, säger Loob.

Svensk ishockey hoppas att ett nytt avtal ska vara klart inför nästa sommar och att det ska ge mer pengar för de kontrakterade spelare som NHL plockar, att deadline för övergångar ska tidigareläggas och att de spelare som inte platsar i NHL-lagen ska få återvända till Sverige snarare än att spela i farmarligorna.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport