Olsson slutar med seger

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. I Stockholm tog hon karriärens andra världscupseger.

Och den sista.

Trots att hon är lika bra som någonsin är Anna Olsson orubblig i sitt beslut att sluta med skidåkningen.

Det var några år sedan som Anna Olsson blev OS-guldmedaljör i sprintstafett tillsammans med Lina Andersson.

Hon var nära en OS-medalj den här vintern också.

– Hade jag haft åtta tiondelar till i OS-finalen så hade jag svävat på moln nu. Nu blev det en fjärdeplats och en vinst här i stället, det är riktigt häftigt det också, säger Anna Olsson efter onsdagens triumf.

Segern i Stockholmssprinten, hennes första seger i en världscupsprint, blev en effektfull slutpunkt på 33-åringens långa sprintkarriär.

– Hur häftigt som helst att få vinna sin sista sprinttävling när man har haft sprintåkning som huvudgrej.

– Jag har alltid trivts här runt slottet, det här upploppet passar mig perfekt.

Svår nackskada

Anna Olsson hette Dahlberg då hon strax före OS-succén 2006 tog sin första världscupseger. Senare på hösten samma år fick hon en nackskada som hotade hennes fortsatta karriär och som hon fått bära med sig under åren sedan dess.

Det är en anledning till att hon slutar.

– Jag har klättrat upp för den där stegen med skador så himla många år och jag har känt efter OS att jag inte energi att gå genom det en gång till.

– Jag vet vad rehabträning är och jag vet vad som krävs på sommaren och hösten. Det är inte lätt, man måste ha full motivation för att orka.

Snabbast i kvalet

Hon orkade dock bättre än alla andra på onsdagen. Hon var snabbast i kvalet och dominerade händelserna ända fram till slutet.

Ett tag såg det ut som om evighetsmaskinen Justyna Kowalczyk skulle gå segrande ur finalstriden framför slottet. Men Olssons envisa diagonalstakning betalade sig och hon vann med en skidspets.

– Först vågade jag inte tänka på att hon skulle gå förbi sista meterna, jag vågade inte byta teknik, jag bara sprang över mållinjen, säger Olsson.

Norskan Marit Björgen var trea och fick för första gången efter OS-succén se sig besegrad. Av det tre finalsvenskorna var Ida Ingemarsdotter fyra och överraskningen Hanna Brodin sexa bakom österrikiskan Katerina Smutna.

Lina Andersson, Charlotte Kalla och Magdalena Pajala nådde semifinal. En bra start på finalveckan för Kalla, som ju föredrar fristil. Nu väntar tre tävlingar i Falun innan världscupsäsongen är till ända.

TT

Publicerad: