Taggad Toivonen glad över ny chans

Publicerad 2016-10-03

Fotboll. Kasserad av Erik Hamrén men Ola Toivonen hade invändningar mot det passerade bäst före-datum som klistrades på honom.

Uppenbarligen också Janne Andersson.

Men är Toivonen en man för VM-kvalet över tid eller en tillfällig lösning?

– Jag är taggad, jämfört med tidigare år är chansen stor att jag får spela. Det är mer öppet, säger han.

Toivonen, 30, spelade sin senaste landskamp mot Moldavien (2-0) i EM-kvalet till Frankrike. Den 12 oktober förra året hoppade han in för Zlatan Ibrahimovic efter pausen. En månad senare tog Erik Hamrén ut honom i truppen till det lyckade playoff-spelet mot Danmark, men Toivonen spelade inte en minut.

Då trodde han inte att landslagskarriären var över.

Något han däremot anade i mars när han inte var med i landskamperna mot Turkiet och Tjeckien och snudd på säker blev han i maj när han inte fick plats i EM-truppen. Så gott som övertygad om att den blågula karriären var över blev han när Janne Andersson plockade ut sin första trupp mot Nederländerna.

"Vill inte gärna stå i vägen"

– Jag fyllde 30 i somras och man visste att det skulle komma en ny tränare. Då kände jag att det kanske var dags att kliva av och låta de unga ta chansen. Man vill inte gärna stå i vägen. Och när Janne tog ut sin första trupp tänkte jag väl att det var en generationsväxling på gång.

Därför blev han glad och överraskad när samtalet kom.

– Det är kul att vara här, säger han.

Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Andreas Isaksson och Pontus Wernbloom gick i landslagspension efter EM, Erkan Zengin slutade när han inte fick vara med längre medan Erik Johansson inte vill vara med längre. Borta är också Mikael Antonsson och Johan Elmander, Per Nilsson och Jonas Olsson, Sebastian Larsson (skadad) och Pierre Bengtsson. Toivonens landslagskompisar på och utanför planen de senaste åren. Han erkänner att han inte kunde kombinera namn och ansikten på några av de spelare han mötte på måndagen.

– Nej, men det kommer snabbt, säger han.

Större chans till spel

Din bild av Janne Andersson?

– En kunnig tränare. Jag vill inte säga något som är fel, men en 4-4-2-tränare, väldigt svensk i sitt defensiva tänk, man vet hur han jobbar, som man själv är lärd från början. Det är inget chockerande som vi ska hålla på med. Jag tror alla vet vad som gäller.

– Jag tror att det passar mig bra med två forwards som jobbar hårt tillsammans.

Konkurrensen när Zlatan slutat?

– Den är väl ljusare nu för egen del. Man visste när man kom till en landslagssamling att man inte skulle spela. Det var självklart och inga konstigheter med det. Om Zlatan fick en varning eller blev skadad visste man att man kanske skulle spela. Det var den rollen man visste att man hade och den rollen accepterade jag.

Avslutar gärna i MFF

Vad lockade med Toulouse?

– En fin stad, en bra plats för familjen, treårskontrakt. Vi har öppnat säsongen bra. Jag har en tränare (Pascal Dupraz) som vill ha mig och tror på mig, spelet och resultaten... allt har varit super hittills.

Någon längtan hem har han inte, men är han motiverad, bra nog och kroppen håller avslutar han gärna karriären i Malmö FF.

– Malmö gav mig mycket. De såg till att jag kunde gå till PSV och jag vill verkligen ge tillbaka någonting, men vi har sagt att vi ska stanna ute så länge det går, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln