Reform ska rädda friidrotten

TT-SPORT

Friidrott. En mer jämställd idrott, större inflytande för de aktiva och en oberoende enhet för antidopningsarbete och underrättelseverksamhet.

Det är hörnstenarna i programmet som ska få den korruptions- och dopningsbefläckade världsfriidrotten på rätt köl.

Reformen röstades igenom på Internationella friidrottsförbundet IAAF:s specialkongress i Monaco.

– Jag skulle inte kräva förändringar om jag inte trodde att vi behövde dem. Det här är ett mycket viktigt ögonblick i vår sports historia, sade ordföranden Sebastian Coe.

182 länder röstade för förslaget som förutom nämnda ingredienser också begränsar ordförandens makt i och med att ingen får sitta på posten i mer än tolv år. Samma tidsbegränsning införs för det beslutande rådet.

Tio förbund röstade nej till förslaget. Bland dem fanns Qatar, som ska arrangera VM 2019. Bland andra Senegal, Ukraina och Jamaica lade ned sina röster.

– Jag är övertygad om att de grundläggande principerna (i förslaget) har ett brett stöd. Jag vill ha kontrollmekanismer på plats. Jag vill inte jobba i ett kontor där jag väljer mattor och godkänner räkningar, sade Coe.

Brittens företrädare Lamine Diack misstänks för omfattande korruption och Ryssland är avstängt från internationella tävlingar sedan en utredning påvisat statsstödd dopning i landet.

TT-AFP