TT-Sport

Linköping vidare efter drömstart

TT-SPORT

Jönköping. Båda har nobbats av HV71 - nu såg de till att slå ut Jönköpingslaget ur slutspelet.

Pär Arlbrandt sköt två mål och målvakten Andreas Andersson tog 34 av 35 skott när Linköping avgjorde kvartsfinalserien mot HV71 med att vinna med förkrossande 6-1 på bortaplan.

– Det har varit mycket snack om det där, men vi är många här som vill vinna och vilka vi gör det mot spelar mindre roll, sade Arlbrandt som svarat för totalt fem mål i kvartsfinalserien mot sin moderklubb.

Han gjorde 52 elitseriematcher i början av 2000-talet för HV, men fick inte vara kvar och elitseriekarriären har gått vidare i bland annat Södertälje och Luleå.

Det stora lyftet har dock kommit i Linköping.

Arlbrandt var också den som drog ned rullgardinen för HV71 på torsdagskvällen. Linköping blixtstartade matchen och ledde med 3-0 efter 12.44.

– Vi har börjat rätt dåligt i de flesta matcher i den här serien så i kväll gav vi oss tusan på att starta bättre, sade han.

När Arlbrandt skickade in 3-0-pucken blev det också slutpunkten för HV-målvakten Gustaf Wesslau som byttes ut efter att ha släppt in tre mål på sju skott. Wesslau prisades nyligen som elitseriens bäste målvakt.

Mot Linköping har han inte varit som bäst.

Efter segern med 6-0 i första matchen har Wesslau släppt 17 puckar förbi sig på drygt tre matcher.

Det var ödets ironi att Andreas Andersson, som inte fick nytt kontrakt i HV efter förra säsongen, stod lugnt och säkert i Linköpings mål och stoppade 34 av 35 skott.

– Det var speciellt att spela här. Man känner många både på läktarna och i HV, men jag ser det inte som någon revansch. Jag hade många bra år här och de valde att satsa på andra. Det är så det funkar, sade Andersson.

Pär Arlbrandt gjorde sitt andra mål för kvällen i mitten av den andra perioden när han sköt 5-0 på straff bakom Wesslaus ersättare Jonas Gunnarsson.

I fjol missade Linköping slutspel och var nära att hamna i kvalserien.

Under nye tränaren Roger Melin, som kom från AIK, blir det nu semifinal för första gången sedan 2010.

Motståndare är ännu inte klar. Om Luleå vinner kvartsfinalserien över Frölunda väntar Skellefteå - vinner Frölunda får Linköping möta Färjestad.

– Luleå vann va? Ja, då lär det bli Skellefteå. Vi har liknande statistik mot båda. Blir det Skellefteå blir det öppnare, lite mer fram och tillbaka, och om det blir Färjestad så blir det mer tillknäppt, sade Arlbrandt och fortsatte:

– Jag har en önskemotståndare - men jag säger inte vem det är.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport